17 juni
Fristadbostäder nominerade till NBOs bostadspris
 Åsbov2.jpg
 
SABO-medlemmen Fristadbostäder har byggt ett av de tre hus som är nominerade till NBOs bostadspris 2016.
 
NBOs bostadspris delas ut vartannat år och kommer 2016 gå till byggherren av ett nybyggt bostadshus som färdigställts under perioden 1 mars 2014 – 29 februari 2016. I år inkom rekordmånga tävlingsbidrag, 20 stycken, från såväl Finland, Norge, Danmark och Sverige.  En jury bestående av en oberoende ordförande och fyra ledamöter från de nordiska länderna har bedömt tävlingsbidragen utifrån kriterierna god arkitektur, kostnadseffektivitet och social- och miljömässig hållbarhet. Ett av de tre nominerade tävlingsbidragen är Fristadbostäders Åsbovägen som är ritat av Magnus Almung och Jan Izikowitz på Tengbom.
 
– Vi är glada för all uppmärksamhet som vårt bostadsområde Åsbovägen fått, men det viktigaste är förstås det uttryck av stolthet för husen som våra hyresgäster förmedlar till oss. Vi hade höga ambitioner att bygga med så liten klimatpåverkan som möjligt. Vi insåg också att om vi kunde inspirera andra så skulle miljövinsten bli så mycket större. Idag har vi haft över 3000 besökare på Åsbovägen, vilket känns fantastiskt för en liten ort som Fristad. Att våra hus nu uppmärksammas även inom NBO är ännu ett kvitto på att det vi skapat sticker ut, säger Kjell-Ove Sethson VD på Fristadbostäder AB.
 
De övriga två nominerade är Eskolavägen i Helsingfors, Finland samt Treet i Bergen, Norge. Dessa tre får alla presentera sina bostadsprojekt vid NBOs årskonferens i Helsingfors 8–9 september och där offentliggörs vinnaren. Priset består av 75 000 svenska kronor, en fasadskylt att sätta på huset och ett diplom.
 
 

Kontaktperson på SABO
Johanna Ode, ansvarig internationella frågor, johanna.ode@sabo.se
08-406 55 22
 
Foto: Bert Leandersson