15 jan
SMS påminner om test av brandvarnare
smstjanst.jpg
Nu finns en ny kostnadsfri SMS-tjänst som ska hjälpa fler att komma ihåg att testa sina brandvarnare regelbundet. Den riktar sig till privatpersoner och lanseras av nätverket Aktiv mot brand som SABO deltar i.

Nästan alla hushåll i Sverige har brandvarnare, men i var tionde bostad fungerar den inte rapporterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det betyder att det finns över 400 000 verkningslösa brandvarnare ute i landet. Den vanligaste orsaken är att brandvarnarna testas för sällan.

Genom att erbjuda regelbundna SMS-påminnelser om att testa sin brandvarnare är målsättningen att andelen fungerande brandvarnare i Sverige ska öka.

Via www.skyddadigmotbrand.se kan nu vem som helst enkelt ställa in hur ofta den vill ha en SMS-påminnelse skickad till sig. Det går även att tipsa någon annan om tjänsten.

– En av de viktigaste åtgärderna för att minska antalet skadade och döda i bostadsbränder är att se till att våra brandvarnare verkligen fungerar. Vi hoppas därför på ett stort intresse för vår nya kostnadsfria SMS-tjänst, säger Anders Lundberg brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Läs mer om kampanjen Aktiv mot brand i vår tidigare nyhet:
Flest bostadsbränder under vintern