2 februari
Var finns Nordens bästa nyproduktion?
saby_strand_gras.jpg
NBO, Nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer, utlyser nu NBOs bostadspris 2016. SABOs medlemmar är välkomna att tävla om priset för Nordens bästa nybyggda bostadshus.

- Detta blir tredje gången vi delar NBOs bostadspris till nyproduktionsprojekt. Sedan senast har finska KOVA blivit medlemmar i NBO och jag hoppas att den finska konkurrensen bidrar till att lyfta tävlingen ytterligare. Den som vinner detta pris har lyckats förena god arkitektur, kostnadseffektivitet och socialt och miljömässigt hållbara lösningar, säger Kurt Eliasson, ordförande i NBO och vd för SABO.
NBOs bostadspris delas ut vartannat år och kommer 2016 gå till byggherren av ett nybyggt bostadshus som färdigställts under perioden 1 mars 2014 – 29 februari 2016.

En jury bestående av en oberoende ordförande och fyra ledamöter från de nordiska länderna kommer att bedöma tävlingsbidragen utifrån samtliga följande kriterier:
• Bostäder som är kostnadseffektiva med innovativa lösningar samt attraktiva för bostadskonsumenterna
• Omtanke om boendekvaliteten och i övrigt socialt hållbara lösningar
• Effektiv och miljövänlig energianvändning samt även i övrigt miljömässigt hållbara lösningar
• Hög kvalitet i gestaltning med omsorg om detaljer

Priset består av 75 000 svenska kronor, en fasadskylt att sätta på huset och ett diplom. Vinnaren offentliggörs på NBOs årskonferens i Helsingfors 8–9 september 2016 och får där berätta om sitt projekt.

- I tider av akut bostadsbrist känns det extra angeläget att på detta sätt uppmärksamma den högkvalitativa nyproduktion av bostäder som uppförs av NBOs medlemmar, säger Kurt Eliasson.

Sista ansökningsdag till tävlingen är den 31 mars 2016.

Inbjudan till tävlingen finns här:
Tavlingsinbjudan NBOs Bostadspris 2016.pdfTavlingsinbjudan NBOs Bostadspris 2016.pdf

Kontaktperson
Johanna Ode, NBO-konsult och ansvarig internationella frågor på SABO. Frågor och rekvirering av tävlingsformuläret görs via nbo@sabo.se

Detta är NBO
NBO, Nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer, är en ideell förening med åtta organisationer i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island som medlemmar. NBO arbetar för en gemensam vision för bostäderna i Norden: ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart boende för alla.
www.nbo.nu

Foto: Finn Lefevre Olsen