18 april 2017
Vårbudgeten saknar nya förslag för en bättre hyresmarknad
 
sabo_andersnordstrand_webbnyhet.jpg
 
Den ekonomiska vårpropositionen som presenteras idag innehåller inga nya förbättringar av bostadsmarknaden, konstaterar SABO.
 
– Regeringen arbetar vidare med sitt 22-punktsprogram för bostadsmarknaden, men jag saknar skatteförslag som ger hyresrätten ekonomiska förutsättningar, likvärdiga de andra upplåtelseformerna. En skattereform skulle ge nödvändiga, betydliga och långsiktiga förbättringar av hyresmarknaden, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.
 
SABO har förståelse för att reformer tar tid, de ska vara väl genomtänkta och förankrade. Men med tanke på dagens bostadsbrist är det viktigt att påbörja en skattereform för hyresrätten och en formulering om en sådan intention i vårpropositionen hade varit önskvärd.
 
– Det är idag cirka 3000 kronor dyrare per månad att bo i hyresrätt jämfört med bostadsrätt och egnahem, vilket varit väl känt i flera år. Den skillnaden är helt orimlig med tanke på den stora efterfrågan på nya och renoverade hyresrätter, säger Anders Nordstrand.
 
I budgetpropositionen framhåller regeringen att det framför allt behövs en ökad nyproduktion av flerbostadshus och hyresrätter med överkomliga hyror och regeringen har därför sedan tidigare tagit beslut om ett investeringsstöd med inriktning på hyresrätter och studentbostäder som gäller sedan 1 januari i år.