De allmännyttiga kommunala bostadsföretagen har fördubblat renoveringstakten. Från cirka 11 000 bostäder per år 2009 till dagens cirka 20 000.

Nu återstår 165 000 lägenheter från rekordåren att renovera. Om företagen klarar att hålla samma takt kommer hela beståndet från rekordåren vara renoverat om tio år. Men det finns det finns oroande tecken på att det kan ta längre tid än så.

– Vi har kompetens- och kapacitetsbrist i byggbranschen, och renoveringarna kräver i stora delar samma yrkeskategorier med många nyproduktionsprojekten. Därför kommer renoveringstakten sannolikt att dämpas, säger Susanna Höglund, chef för Ekonomi och Juridik på SABO.

Enligt SABOs beräkningar innebär de kvarvarande renoveringarna i allmännyttan en kostnad på minst 28 miljarder kronor. Men med den nivån kan bara akuta tekniska brister åtgärdas. Renoveringar som möter krav på till exempel minskad energiförbrukning och bättre tillgänglighet leder till betydligt högre summor. Slutnotan kan landa på 165 miljarder kronor för hela allmännyttan.

Ökat samarbete med HBV

– Det är enorma summor och därför utökar SABO samarbetet med HBV, allmännyttans inköpscentral, för att öka transparensen på materialpriser. Vi ser också över möjligheten att underlätta för grossister, installatörer och leverantörer att ta en annan plats i entreprenörskedjan än vad de gör i dag. På så sätt vill vi underlätta för mindre företag att jobba för allmännyttan. Det skulle öka konkurrensen och pressa priserna, säger Susanna Höglund.

Uppmaningar från SABO till staten:

  • Lägg moms på bostadshyrorna. Den utgående momsen bör motsvara den lägsta momssatsen, som är sex procent. Då kan fastighetsägarna göra avdrag för ingående moms.
  • Vidga ROT-stödet till att även omfatta arbetskostnaden för reparation, om- och tillbyggnad i hyreshus.
  • Möjliggör för fastighetsföretag att årligen göra avsättningar till en fond för framtida underhåll på bostäder på samma sätt som avsättningar i dag kan göras till exempelvis en periodiseringsfond.