I februari beslöt regeringen att tillsätta en utredning med uppdraget att utreda hur statliga bedömningar av bostadsbyggnadsbehovet ska påverka den kommunala planeringen.

Utredningen döptes till En gemensam bild av bostadsbyggnadsbehovet. Hanna Wiik, förvaltningschef vid Tillväxt- och regionplaneförvaltningen på Stockholms läns landsting, utsågs till särskild utredare.

Hon överlämnade på torsdagen en rad förslag till bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, kring hur landets kommuner ska bidra till att planera för ett bostadsbyggande som motsvarar behovet i hela landet.

Utredningens förslag:

  • Boverket beräknar behovet av tillskott av bostäder i hela landet och presenterar resultaten på länsnivå.
  • Landstingen, som från 2019 förutses ha ansvaret för det regionala utvecklingsarbetet i hela landet, genomför dialoger med kommunerna grundade på Boverkets beräkningar i syfte att nå en samsyn om behovet av tillskott av bostäder i länets kommuner.
  • Kommunerna gör en bedömning av behovet av tillskott av bostäder i den egna kommunen och dokumenterar detta i sina riktlinjer för bostadsförsörjningen.
  • Bedömningen i riktlinjerna ska komma till uttryck i kommunens översiktsplan.
  • Landstingen uppmärksammar kommunerna på behovet av samordning av bedömningarna och verkar för att samordning kommer till stånd.
  • Länsstyrelserna följer upp och analyserar hur kommunernas bedömningar förhåller sig till Boverkets beräkningar.

Genom förslagen etableras en gemensam bild av behovet av tillskott av bostäder på nationell, regional och lokal nivå, menar utredaren.

För att öka medvetenheten om behovet av bostäder och samsynen inom staten föreslår utredningen att ett stort antal myndigheter ska svara på hur de kan använda sig av Boverkets beräkningar och bidra till att förbättra underlaget för sådana nationella beräkningar.

– De senaste åren har bostadsbyggandet ökat kraftigt och vi ser att kommunerna tar bostadsförsörjningsfrågan på allvar. Nu gäller det att fortsätta ha god planering och ett fortsatt högt byggtempo. Utredningen innehåller flera intressanta förslag där det kommunala självstyret respekteras och som tydliggör vikten av regional samordning, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Läs hela delbetänkandet här.