Trygg och hållbar stadsutveckling i New York
Highline5.jpg

Temat för SABOs studieresa 2016 var trygg och hållbar stadsutveckling. Resan gick till staden New York och syftet var att lära av hur lokala aktörer i nära samverkan rustar upp och gör offentliga miljöer tryggare och tillgängligare.


På tjugo år har New york omvandlats från att ha varit en av USAs kriminellt mest belastade städer till en av landets tryggaste. En stor del av framgångarna är just att stadsutvecklingsarbetet görs i organiserat samarbete mellan olika aktörer.  

 

I New York finns förebilder när det gälle icke vintsdrivande partnerskap mellan fastighetsägare och andra lokala aktörer, s.k. Business Improvement Districts (BIDs) Vi besökte tre av New York Citys närmare 70 BIDs. Dessutom fick vi en föreläsning av Professor Robert McCrie vid John Jay College of Criminal Justice, som gav en bakgrund till polisens framgångsrika arbete med att förebygga brott. Vi fick också en guidad tur i Chelsea Market/High Line samt gjorde ett besök i New York-polisens högkvarter. Sista förmiddagen hann vi också med en tur till stadsdelen Harlem.

 

Här hittar du reserapporten:
Trygg och hållbar stadsutveckling. Studieresa New York 2-5 maj 2016.pdfTrygg och hållbar stadsutveckling. Studieresa New York 2-5 maj 2016.pdf