Intervju
Marie Selin, vd Mitthem

marie_s_mitthem2.jpg
Hallå där Marie, Mitthem blev första bostadsbolag att avropa enligt ramavtalet SABOs Kombohus Plus, hur kom det sig?

För att fortsätta utveckla Sundsvall behöver vi bygga fler lägenheter. Vi sökte ett prisvärt alternativ med hög kvalitet. Genom att välja denna lösning kunde vi även spara tid och pengar på en smidig upphandlingsprocess.

Processen att avropa enligt avtalet, det vill säga det här med förnyad konkurrensutsättning låter lite krångligt, hur tycker du att det fungerat?
Det har fungerat riktigt bra och det har framför allt varit mycket enklare än att göra hela resan själv. Vi har sparat både tid och pengar på processen.

Hur skulle du beskriva husen när det gäller utseende, lägenheter och kvalitet? Håller de måttet?
Kvalitetsmässigt håller husen en hög nivå. Jag var själv på plats under invigningen av Kombohusen i Iggesund och blev positivt överraskad av helhetsintrycket.

Syftet med ramavtalet är att få till en ökad bostadsbyggnation av kostnadseffektiva produkter genom att bostadsföretagen tillsammans erbjuder byggföretagen så stora volymer av samma koncept att det lönar sig att bygga till lägre priser. Passar arbetssättet er eller hade ni hellre ”ritat” det hus ni själva vill ha, för att sedan handla upp?
Arbetssättet har helt klart passat oss bra. Mitthem är en slimmad organisation och det färdiga huset har visat sig vara flexibelt i de frågor där vi har önskat en lokal anpassning.

Om du försöker jämföra med en normal upphandling, vad har ni vunnit genom att nyttja avtalet?
Vi har framför allt vunnit tid men naturligtvis även pengar på att nyttja avtalet.

Vi har utlovat stora volymer och nu är det upp till bevis, både för medlemsbolagen och för entreprenörerna, är ramavtal för koncepthus bra för allmännyttan eller är det en dagsslända, flipp eller flopp vad tror du?
Solklar flipp! Ramavtalen är definitivt bra för en bostadsmarknad som har avmattats under de senaste åren. Koncepten passar naturligtvis inte i alla lägen, men där de passar fyller de verkligen sin plats.

Priset då, blev det ett bra pris så att era hyresgäster får råd att hyra lägenheterna? 
Priset är rimligt och hyrorna hamnade i nivå med vår senaste nyproduktion. Vi har en klar efterfrågan på lägenheter i området och ett 30-tal personer i olika åldrar hade lämnat in en intresseanmälan redan inför byggstarten.

Kan ni tänka er att avropa fler Kombohus efter detta?
Vi kan absolut tänka oss att avropa fler hus i framtiden. Mitthem kommer under de närmaste åren att bygga mer än 500 lägenheter i Sundsvall för att möta den förväntade efterfrågan.

Slutligen, vad säger du till alla andra bolag som överväger att nyttja ramavtalet?
SABOs koncepthus är både ett prisvärt och kvalitativt alternativ som spar tid och pengar!