Oskars exjobb på Mitthem

När Oskar Eriksson Valta pluggade till civilingenjör i energiteknik gjorde han sitt examensarbete hos Mitthem. Här berättar han om sina lärdomar och delar med sig av sina bästa tips till dig som ska göra exjobb.
Oskar-Eriksson-Valta_bild_200.jpg
Hej! Jag heter Oskar Eriksson Valta och är 26 år. Jag är född, uppvuxen och fortfarande kvar i mina hemtrakter i Umeå.
2009 påbörjade jag min utbildning på Umeå universitet där jag läste civilingenjörsprogrammet i energiteknik. Exjobbet på Mitthem gjorde jag våren 2014 och därefter tog jag ut min examen. Jag är basketentusiast och den största delen av min fritid viker jag till detta, som spelare, ledare och drivande kraft i vår klubb KFUM Coasters.

Vad handlade ditt exjobb om?
Jag gjorde en utredning som undersökte om ett byte från F- till
FTX-ventilation kunde avhjälpa markradonproblematiken i ett bostadsområde. Två olika FTX-lösningar jämfördes, och förutom påverkan på radonhalten så jämfördes också lösningarna ur ett ekonomiskt och energimässigt perspektiv samt ett hyresgästperspektiv.

 
Hur kom det sig att du gjorde ditt exjobb på Mitthem?
I min utbildning så intresserade jag mig för energisystem i byggnader och valde att läsa kurser som rörde det. Jag höll som bäst på med att söka exjobb inför våren då jag fick syn på den exjobbsförfrågan som Mitthem skickade ut. Jag ringde Stefan Wassbrink på Mitthem samma dag jag såg annonsen och anmälde mitt intresse.
 
"Att kombinera all praktisk kunskap
som fanns på Mitthem med mina
teoretiska studier gjorde att jag fick mer
kött på benen till den rapport
som jag slutligen presenterade."
 

 

Vad gav exjobbet dig?
Den stora behållningen av mitt exjobb var att få komma ut på plats och se fläktrum och undercentraler och prata med personer som hade mycket praktisk kunskap att dela med sig av. Att kombinera denna praktiska kunskap med mina teoretiska kunskaper från utbildningen gjorde att jag fick mer kött på benen till den rapport som jag slutligen presenterade för Mitthem.
 
Vilket är ditt bästaexjobbs-tips till blivande exjobbare?
Våga ställ krav att exjobbet ska ha tydliga mål som är väl förankrade både hos dig som exjobbare och hos företaget, chansen blir större att båda parter blir nöjda i slutändan.