Om utbildningen

När människor bor tillsammans uppstår ibland grannkonflikter. Syftet med utbildningen är att ge grundläggande verktyg i grannmedling som metod.

Medling definieras som en stegvis process där en opartisk tredje part hjälper och underlättar för parterna i en konflikt att komma fram till en ömsesidigt godtagbar överenskommelse. Människor som deltar i medlingsprocessen löser inte bara sina egna problem utan lär sig också hur man hanterar konflikter på ett positivt sätt.

I medling är själva processen lika viktig som resultatet. Den är frivillig och konfidentiell och medlarna kommer inte med råd till lösningar. Fokus på utbildningen kommer att vara medlarens förhållningssätt när denne är anställd av bostadsbolaget och även måste tänka i termer av så kallat ”trepartskontrakt”, parterna, medlaren och bostadsbolaget.

Utbildningen hjälper dig:
- att förstå principerna bakom medling och konflikthantering
- att kunna använda konflikthanteringsmetoder i olika situationer
- att genom kunskapen om dina egna reaktioner i konflikter kunna hitta nya metoder för
- att bättre hantera känslor, antaganden, värderingar och fördomar i konfliktsituationer
- att träna strategier som är till god hjälp när du arbetar med människor som är i en konflikt

Teori varvas med diskussioner och praktiska övningar.

Program

Tisdagen, 2 maj

09.30Samling med kaffe och smörgås
10.00Introduktion av utbildningen i medling mellan grannar, samt av deltagarna- Värderingar
- Riktlinjer
- Vad är en konlikt?
- Vilka typer av konflikter möter vi?
- Konfliktmönster, djur
- Hur en konflikt eskalerar
- Vilka metoder använder vi oss av i samhället för att lösa konflikter?
- Hur reagerar jag själv i en konfliktsituation?
Eleonore Lind, medlare
12.00Lunch
13.00Vad är medling?Begreppi medling.
Medling som metod och medlingsmodellen.
Ståndpunkt och behov
14.00ÖvningarAtt skapa förtroende, empati, aktivt lyssnande, att bekräfta känslor och fakta, icke aktivt lyssnande
14.30Kaffe
14.50Vi fortsätter där vi slutade innan kaffet
15.15Återkoppling
15.30Övning
16.30Avslutning

Onsdagen, 3 maj

08.30Reflektioner från gårdagen samt genomgång av struktur för övningar i mindre grupper
09.00Hur bemöter jag en ”upprörd” granne och hur berättar jag vad medling är?Förmöte med parterna och vad som händer steg för steg i medling
10.00Kaffe
10.30Återkoppling från förmöte
11.00Övning
12.00Lunch
13.00Återkoppling och reflektion från övningen
14.30Kaffe
14.50forts
16.00Avslut
 Dagarna blandar teori och praktik, med många korta övningar samt diskussioner i mindre grupper med återkoppling till hela gruppen.
Medverkande

Eleonore Lind

Transaktionsanalytiker, PTSTA-p & Medlare

Eleonore är medlare och samtalsterapeut med över 20 års erfarenhet av medling och konflikthantering. Hon har medverkat i TV bland annat som medlare i Grannfejden och är ofta anlitad som medlare i större konflikter inom olika områden, t ex mellan grannar eller på arbetsplatsen.

Eleonore föreläser ofta för arbetsgrupper och myndigheter. Hon är utbildad inom transaktionsanalysen och har behörighet att utbilda och handleda.

Praktisk information
Tid och plats
2-3 maj, StockholmSABOKarta
Pris
6 500 kr för medlemmar8 800 kr för övriga
Sista anmälningsdag
20 april
Logi
Försäkra dig om hotellrum i god tid SABO ombesörjer inte rumsbokning.
Vad ingår?
I avgiften ingår kaffe, luncher och dokumentation. Logi tillkommer.
Målgrupp
Medarbetare som i sitt arbete hanterar situationer där grannkonflikter kan uppstå.
Mer information
Sara Rokka08-406 55 18
Hoteltips

Freys Hotel

0,3 km till konferenslokalen

Välkommen till Freys Hotel, ett charmigt familjeägt hotell. Vårt flaggskepp, med 127 personligt inredda rum har ett fantastiskt läge i hjärtat av Stockholm nära Centralstationen. Ett perfekt utgångsläge för din Stockholmsvistelse! Miljömärkt hotell med Green Key.

Bryggargatan 12, Stockholm
Visa karta

Elite Hotel Adlon

0,3 km till konferenslokalen

Elite Hotel Adlon är beläget på Vasagatan i centrala Stockholm. Byggnaden är i nyklassicistisk stil och härstammar från år 1884. Det anrika hotellet rymmer i dag 111 hotellrum, tre välutrustade mötesrum samt den trevliga restaurangen Kött- & Fiskbaren. Snett över gatan hittar ni även gastropuben The Bishops Arms. Här bor du på bästa läge med ett bekvämt gångavstånd till Stockholms centralstation och Arlanda Express.

Vasagatan 42, Stockholm
Visa karta

Scandic Grand Central

0,7 km till konferenslokalen

Hotell Scandic Grand Central är ett trendigt och modernt hotell i centrala Stockholm med närhet till shopping, restauranger och kommunikation via Stockholm Centralstation. Centralt placerad i korsningen Kungsgatan-Vasagatan ligger hotell Scandic Grand Central i en klassisk byggnad med imponerande 130 år på nacken. Lokaltrafik med tåg, tunnelbana, buss samt Arlanda Express finns nära till hands men för dig som önskar upptäcka stan till fots har du shopping, restauranger och nöjesliv bara runt hörnet. I hotellobbyn kan du sjunka ned i en av våra sköna fåtöljer med en drink eller koppla upp din laptop med fritt wi-fi. Varför inte njuta av god mat i bistrodelen som även erbjuder livemusik. Svanenmärkt.

Kungsgatan 70, Stockholm
Visa karta

Nordic C Hotel

0,3 km till konferenslokalen

Vem du än är och vad som än för dig till Stockholm – ditt hotellrum är ditt tillfälliga hem. Vårt hotell, precis som ett hem, är personligt och utstrålar värme och trygghet. Våra 367 hotellrum är rökfria och väl genomtänkta med noga utvalda material, färger och utrustning. Personalen finns här för dig, med kunskap om sin stad och ett äkta engagemang. Du bokar enkelt ditt hotellrum online och det är även här du hittar våra bästa priser och kampanjer.

Vasaplan 4, Stockholm
Visa karta

Nordic Light Hotel

0,3 km till konferenslokalen

Nordic Light Hotel ligger bara några steg från Centralstationen i Stockholm och har 175 hotellrum. Gratis wifi och en stor frukost med hemgjorda marmelader, nygräddade våfflor och till största del ekologiska ingredienser ingår alltid när du bor hos oss. Hotellet är medlem i Design Hotels™ och präglas av ljusets, konstens och människornas skiftningar och nyanser. Läget är svårslaget invid kommunikationer som Arlanda Express, shopping, krogar och stadens pulserande hjärta. The Crooked Leg, hotellets egen restaurang och bar, erbjuder utsökta drinkar, rak och ärlig mat samt en dekadent brunch på helgerna. Hotellobbyn är en kreativ plats där skön musik möter utvalda arbetande konstnärer och där avslappnade affärsmöten blandas med gäster från hela världen.

Vasaplan 7, Stockholm
Visa karta