Om utbildningen

Ett arbete på bostadsföretag innebär många möten med personer från olika länder och med olika kulturer. Vad innebär det och vilka kunskaper och insikter kan leda till att kontakterna kan fungera smidigt?

Utbildningen ”Mångkulturella möten” handlar om möjligheter och svårigheter i det mångkulturella mötet. Genom en ökad förståelse för varför personer agerar på ett visst sätt kan vi bättre hantera möten.

Utbildningen försöker på olika sätt belysa hur den kultur som präglar oss får genomslag när vi hanterar olika situationer i det nya landet. Utbildningen handlar även om och den problematik en individ eller familj får när man flyr och hamnar i en ny kultur. Vad innebär det till exempel att växa upp i ett land med en annan kultur än den som finns i hemlandet och som ens föräldrar har? Hur möter vi kunder som har en annan kultur?

Program

Torsdagen, 11 maj

09.00Samling med kaffe och smörgås
09.30Inledning och presentationElisabet Sundberger, SABO
 Att främja integrationSusanna Wahlberg och Lena Liljendahl berättar om SABOs integrationsarbete. De går igenom olika exempel på hur bostadsföretag i samarbete med andra aktörer arbetar för att främja integration. Det kan handla om att introducera hyresgäster från andra länder, om att skapa mötesplatser i bostadsområdet eller att öka sysselsättningen hos arbetslösa hyresgäster. Vi avslutar passet med gruppdiskussioner och ett öppet samtal.
12.00Lunch
13.00Vad är ett kulturmöte?Riyadh al Baldawi, docent i psykiatri, överläkare och verksamhetschef för Orienthälsan
 Hur påverkas den kulturella identiteten i samband med migration?- Vad händer med en individ eller familj som flyr?
- Vad menas med kulturbegrepp, ungdomsrevolt och ungdomsfrigörelse?
 Gruppcentrerade och individcentrerade tankesätt, vad innebär det?- Om familjestruktur och individens roll i olika kulturer
 GrupparbeteÄr det annorlunda att arbeta bland människor med rötter i andra länder och kulturer än bara svenskar? Vilka likheter och olikheter möter du?
16.00Avslut

Fredagen, 12 maj

09.00Vad händer i möten mellan gruppcentrerade och individcentrerade tankesätt?- Vad innebär det till exempel att vara artig i olika kulturer?
- Vad betyder skam och skuld i olika kulturer?
- Vad är privat och offentligt i olika kulturer?
- Vad innebär hedersbegreppet?
10.00Hur ser ungdomars revolt ut efter att familjen har flyttat till ett annat land?- Vad innebär det att vara ung och växa upp i ett land med en annan kultur än den som finns i hemlandet och som föräldrarna har?
12.00Lunch
13.00Familjen utifrån ett kulturellt perspektiv- Vilka roller har män och kvinnor i olika kulturer?
 GrupparbeteOm du som svensk flyttade till ett bostadsområde i en annan del av världen - vilka av dina vanor och beteenden tror du att dina grannar skulle tycka var onormala eller konstiga?
16.00Avslut
Praktisk information
Tid och plats
11-12 maj, StockholmSABOKarta
Pris
6 500 kr för medlemmar8 800 kr för övriga
Sista anmälningsdag
28 april
Logi
Försäkra dig om hotellrum i god tid SABO ombesörjer inte rumsbokning
Vad ingår?
I avgiften ingår kaffe och lunch. Moms tillkommer.
Målgrupp
Kundtjänstpersonal, bovärdar, kvartersvärdar och andra som möter kunder i sitt arbete
Arrangörer
SABO
Mer information
Elisabet Sundberger08-406 55 20
Hoteltips

Freys Hotel

0,3 km till konferenslokalen

Välkommen till Freys Hotel, ett charmigt familjeägt hotell. Vårt flaggskepp, med 127 personligt inredda rum har ett fantastiskt läge i hjärtat av Stockholm nära Centralstationen. Ett perfekt utgångsläge för din Stockholmsvistelse! Miljömärkt hotell med Green Key.

Bryggargatan 12, Stockholm
Visa karta

Elite Hotel Adlon

0,3 km till konferenslokalen

Elite Hotel Adlon är beläget på Vasagatan i centrala Stockholm. Byggnaden är i nyklassicistisk stil och härstammar från år 1884. Det anrika hotellet rymmer i dag 111 hotellrum, tre välutrustade mötesrum samt den trevliga restaurangen Kött- & Fiskbaren. Snett över gatan hittar ni även gastropuben The Bishops Arms. Här bor du på bästa läge med ett bekvämt gångavstånd till Stockholms centralstation och Arlanda Express.

Vasagatan 42, Stockholm
Visa karta

Scandic Grand Central

0,7 km till konferenslokalen

Hotell Scandic Grand Central är ett trendigt och modernt hotell i centrala Stockholm med närhet till shopping, restauranger och kommunikation via Stockholm Centralstation. Centralt placerad i korsningen Kungsgatan-Vasagatan ligger hotell Scandic Grand Central i en klassisk byggnad med imponerande 130 år på nacken. Lokaltrafik med tåg, tunnelbana, buss samt Arlanda Express finns nära till hands men för dig som önskar upptäcka stan till fots har du shopping, restauranger och nöjesliv bara runt hörnet. I hotellobbyn kan du sjunka ned i en av våra sköna fåtöljer med en drink eller koppla upp din laptop med fritt wi-fi. Varför inte njuta av god mat i bistrodelen som även erbjuder livemusik. Svanenmärkt.

Kungsgatan 70, Stockholm
Visa karta

Nordic C Hotel

0,3 km till konferenslokalen

Vem du än är och vad som än för dig till Stockholm – ditt hotellrum är ditt tillfälliga hem. Vårt hotell, precis som ett hem, är personligt och utstrålar värme och trygghet. Våra 367 hotellrum är rökfria och väl genomtänkta med noga utvalda material, färger och utrustning. Personalen finns här för dig, med kunskap om sin stad och ett äkta engagemang. Du bokar enkelt ditt hotellrum online och det är även här du hittar våra bästa priser och kampanjer.

Vasaplan 4, Stockholm
Visa karta

Nordic Light Hotel

0,3 km till konferenslokalen

Nordic Light Hotel ligger bara några steg från Centralstationen i Stockholm och har 175 hotellrum. Gratis wifi och en stor frukost med hemgjorda marmelader, nygräddade våfflor och till största del ekologiska ingredienser ingår alltid när du bor hos oss. Hotellet är medlem i Design Hotels™ och präglas av ljusets, konstens och människornas skiftningar och nyanser. Läget är svårslaget invid kommunikationer som Arlanda Express, shopping, krogar och stadens pulserande hjärta. The Crooked Leg, hotellets egen restaurang och bar, erbjuder utsökta drinkar, rak och ärlig mat samt en dekadent brunch på helgerna. Hotellobbyn är en kreativ plats där skön musik möter utvalda arbetande konstnärer och där avslappnade affärsmöten blandas med gäster från hela världen.

Vasaplan 7, Stockholm
Visa karta