I dag jobbar ca 60 000 personer med att förvalta och sköta fastigheterna i Sverige. Men i takt med att antalet fastigheter ökar och att branschen dessutom står inför stora pensionsavgångar, finns ett stort behov av att nyrekrytera. Det handlar om minst 15 000 personer de tio närmaste åren.

– Nu behöver Arbetsförmedlingen informera sin personal om de verktyg som finns för att snabbare och enklare få in fler i fastighetsbranschen, säger Lena Nyquist, verksamhetschef på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd, FU.

Hon lyfter bland annat upp Snabbspår för nyanlända och branschens eget valideringsverktyg, FAVAL.

Hjälp till praktik

Snabbspåret gör det möjligt för Arbetsförmedlingen att hjälpa de som står långt från arbetsmarknaden att utbilda sig och praktisera inom fastighetsbranschen.

– Arbetsgivare har genom Snabbspåret möjlighet att hitta kompetent arbetskraft genom exempelvis den arbetsplatsförlagda utbildningen via Yrkesakademin, eller genom att erbjuda praktikplatser, säger Lena Nyquist.

Validera kunskaper

FAVAL är ett verktyg för arbetsgivare att validera sina medarbetare i syfte att individanpassa kompetensutvecklingen. Efter genomförd validering kan arbetsgivare kontakta ett antal ackrediterade testcenter som kan erbjuda utbildning inom de områden där den validerade inte blev godkänd.

FU har även tagit fram ett handledarstöd för branschen på temat inkludering och tolerans med de tre modulerna Asylprocessen, Handledaren och praktikanten, samt Verktyg för inkludering och tolerans.

– Vi arrangerar en föreläsningsturné tillsammans med Likaolika på 14 orter i höst. En unik möjlighet att ge medarbetare på fastighetsföretagen ökad kompetens och insikt i inkludering och tolerans på arbetsplatsen, säger Lena Nyquist.