Placeholder

En podd om bostäder, politik och samhälle

I podden Radio Allmännyttan intervjuas företrädare från allmännyttan, de privata fastighetsägarna, hyresgästföreningen, byggindustrin, polisen och politiker med utgångspunkt i vanliga bostadspolitiska påståenden. Svaren landar såklart lite olika, och det blir tydligt hur olika bostadsfrågorna uppfattas. Eller i vissa fall kanske lika.

Till varje påstående hör två avsnitt – samtal med två personer med olika ståndpunkter. Intervjuare är Helene Ahlberg, bostadsjournalist sedan 25 år, och reporter på Tidningen Allmännyttan.

Lyssna på poddarna här via webben eller i en app i telefonen – Radio Allmännyttan finns i de vanligaste poddapparna (som Poddcaster, Itunes, Soundcloud och Overcast).

Ska trubbel i Stockholm styra hela Sveriges bostadspolitik?

Pelle Björklund

”Det är bara situationen i Stockholms innerstad som styr svensk bostadspolitik.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder, som länge försökt förhandla fram ett nytt hyressystem för staden. Han är även ordförande i SABOs hyresråd, som lagt förslag om hur hela hyressättningssystemet kan förbättras.

18 april 2018 | 25 minuter

Marie Linder

”Det är bara situationen i Stockholms innerstad som styr svensk bostadspolitik.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningens riksförbund, som tycker att det är farligt att ta ett litet geografiskt område som utgångspunkt för hyressättningen i hela landet.

18 april | 25 minuter

Social housing – skamhusens återkomst eller bra låginkomstboende?

Anders Nordstrand

”Lite socialbostäder kan väl inte skada.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med SABOs vd Anders Nordstrand, som ser stora risker med social housing-system – till exempel en kraftigt krympt allmännytta.

4 april 2018 | 26 minuter

Martin Ådahl

”Lite socialbostäder kan väl inte skada.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl, som vill införa ett särskilt låginkomstboende, men under benämningen affordable housing.

4 april 2018 | 24 minuter

Marknadshyra – döden eller frälsningen för hyresrätten?

Chris Österlund

”Får vi bara marknadshyra skulle hyresmarknaden börja fungera som den ska.” Sant, falskt eller mittemellan? Samtal med Chris Österlund, vd för bostadsbolaget Botkyrkabyggen och medlem i både Hyreskommissionen och allmännyttans hyresråd.

19 mars 2018 | 29 minuter

Stefan Ränk

”Får vi bara marknadshyra skulle hyresmarknaden börja fungera som den ska.” Sant, falskt eller mittemellan? Samtal med Stefan Ränk, koncernchef för fastighetsbolaget Einar Mattson.

19 mars 2018 | 39 minuter