Under Almedalsveckan är Visby som en kokande gryta där tusentals personer trängs på olika seminarier, mingel och debattsamtal. Här diskuteras mängder av intressanta samhällsfrågor och även bostadsfrågorna har sin givna plats här.

SABO bjöd under tisdagen den 1 juli in till fem seminarier som belyser hur de allmännyttiga bostadsföretagen skapar samhällsnytta på olika sätt. Först ut var ”Allmännyttan som arbetsmarknadspolitiskt verktyg – rätt eller fel?”

Seminariet inleddes av Kurt Eliasson och Therese Berg från SABO som berättade om det pågående forskningsprojekt som dagens seminarier tog avstamp i.

–  Det här projektet ska studera vad allmännyttans samhällsansvar innebär och hur de allmännyttiga bostadsbolagen arbetar med samhällsnyttiga insatser och sociala investeringar, berättade Therese Berg, enhetschef för Boende och juridik på SABO.

Ett första exempel på ett SABO-företag som arbetar för att öka sysselsättningen i sina egna bostadsområden är Telge Hovsjö i Södertälje. Patrik Derk som är vd på bolaget menade att han ser på detta rent fastighetsekonomiskt.

–  Vår utmaning är att skapa ett bostadsområde som fungerar, och där det inte brinner bilar, säger han.
Han berättade bland annat om Hovsjöbyggarna, där bostadsföretaget anställer boende i området för att renovera badrum.

–  Tack vare Hovsjöbyggarna har vi nu flera unga personer som är helt färdiga byggarbetare och det får ringar på vattnet, rent socialt, säger Patrik Derk.

Ingvar Nilsson är nationalekonom och har studerat exemplet i Hovsjö. Han menar att det går att sätta siffror på det här. I Hovsjö jämförde de med hur kostnaden skulle se ut för bostadsföretaget om de inte gjorde någonting och kom då fram till att 9 personer som kommer i långsiktiga jobb istället för i utanförskap och kriminalitet, motsvarade en avkastning på 35 procent på investeringarna, en mycket bra affär.

Per-Henrik Hartman, vd, Familjebostäder i Göteborg, deltog också i seminariet. Han berättade om Bergsjön som också beskrivs som ett problemområde. Han framhöll att bostadsbolaget gör mycket men att det inte räcker. Han efterlyste ett större grepp på nationell nivå.
–  Som bostadsföretag ska vi självklart göra vårt CSR-arbete, vi ska samarbeta med socialtjänst och polis men det räcker inte. Det är för stora problem, vi klarar inte det själva.

I Bergsjön har bostadsföretaget ställt sociala krav vid upphandling av till exempel städning. Kravet var att 70 procent av städarna själva skulle bo i Bergsjön. Detta är något som näste talare Mohamed Hama Ali, som är juridisk expert när det gäller social upphandling inom LOU, uppmanade fler att göra. Några bostadsföretag använder sig redan av möjligheten att ta sociala hänsyn vid upphandling, men långt ifrån alla, vilket är synd när möjligheten finns, menar han.

Johan Ödmark från Veritas som ledde seminariet samlade på slutet en panel där han undrade gör Allmännyttan ibland för mycket? Och här gick meningarna isär. Anna Heide från MKB undrade att hur vi kan göra för mycket när det finns bostadsområden där endast 17 procent har jobb? Medan Carl Mossfeldt, rådgivare till Familjebostäder, menade att det absolut finns en risk att bostadsföretaget gör för mycket och att det gäller att vi gör rätt saker.

Och kanske går det inte att ge några entydiga svar på denna fråga men att behovet är stort stod i alla fall klart, på detta det första av SABOs seminarium i Almedalen.

Forskningsprojektet Nyttan med Allmännyttan

De seminarier som SABO arrangerar i Almedalen i år baseras delvis på pågående forskning inom projektet Nyttan med Allmännyttan som är ett samarbete mellan SABO och Malmö högskola.