Det är tredje året som Eurhonet (European Housing Network) delar ut priset. Det består av bostadsbolag från bland annat Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Österrike och Sverige.

Aspö Eko-logi är en av tre finalistprojekt. Från början var det arton bidrag från medlemsländerna. Juryn som valde ut finalisterna bedömde bland annat innovationsgrad, resultat, hållbarhet och om det inspirerat andra aktörer. CSR Award står för Corporate Social Responsibility Award, och ska således belöna företagens sociala ansvarstagande i samhället.

De övriga finalisterna är ett projekt byggt av ett kommunalt bolag, Europas största, med 220 000 lägenheter i Österrike, och ett projekt från ett bostadsbolag med 9 000 lägenheter i Storbritannien.

”Redan en vinnare”

Vinnaren utses på det europeiska nätverkets generalförsamling, i slutet av oktober i Birmingham*. Skövdebostäder kommer då att presentera projektet för de församlade.

– Jag är så otroligt stolt över vad vi har åstadkommit på Aspö Eko-logi och den här nomineringen stärker bara den känslan. När man även internationellt tycker att detta är något att ta efter känns det verkligen som att vi satsat rätt. Det spelar inte så stor roll om vi kommer etta, tvåa eller trea. Aspö Eko-logi är redan en vinnare, säger Dan Sandén, vd Skövdebostäder.

Kort om Eurhonet

Medlemmarna i Eurhonet, European Housing Network, har tillsammans över en miljon lägenheter i Europa. Det största bostadsföretaget har 220 000 lägenheter. Ett annat medlemsbolag har sina lägenheter utspridda på över 200 olika orter.

Skövdebostäder är med sina drygt 5 000 lägenheter ett av de minsta medlemsföretagen. Andra svenska medlemmar är Stångåstaden i Linköping, Hyresbostäder Norrköping, Vätterhem i Jönköping, Bostadsbolaget i Göteborg, Helsingborgshem, Mimer i Västerås, Örebrobostäder, Uppsalahem, Gavlegårdarna i Gävle, Botkyrkabyggen och Familjebostäder i Stockholm.

* Fredagen den 26 oktober blev det klart att Skövdebostäder vann andra pris i tävlingen. Läs mer här