Ny förordning sen januari 2012

När regeringen lade fram förslaget om en ny Allbolag och ändringar i hyreslagen pekade man på vikten av att följa upp och studera effekterna av reformen. Från den första januari 2012 har Boverket enligt en ny förordning i uppdrag att följa de allmännyttiga bostadsföretagens utveckling och roll. Men redan under år 2011 har verket på regeringens uppdrag följt utvecklingen.

Rapporten ”De allmännyttiga bostadsföretagens utveckling och roll på bostadsmarknaden” handlar om försäljningar av allmännyttans lägenheter, de allmännyttiga bostadsföretagens nya roll och förändringarna i hyreslagen. Underlaget kommer i stor utsträckning från Boverkets bostadsmarknadsenkät, vilken gjordes i början av år 2011. Flertalet uppgifter rör därför år 2010.

Försäljning av allmännyttans lägenheter

År 2010 såldes 15 000 av allmännyttans lägenheter i totalt 80 kommuner. Antalet sålda lägenheter ligger på ungefär samma nivå som året innan, men klart lägre än år 2008. Två tredjedelar av de sålda lägenheterna såldes till bostadsrättsföreningar, resten främst till privata fastighetsägare.

Vanligaste motiven till försäljning var att hyresgäster ska få möjlighet att äga sin bostad, att skapa bättre ekonomiskt utrymme för underhåll och upprustning samt att effektivisera förvaltningen. Relativt vanliga motiv var också att möjliggöra nyproduktion eller förbättra bolagets soliditet.

Hur omfattande försäljningen varit varierar stort mellan Storstockholm och resten av landet. Hälften av de lägenheter som såldes under året ligger i Stockholm stad och hela 70 procent i Storstockholm. Motsvarande siffra för Storgöteborg och Stormalmö är en procent. De bostäder som säljs i Storstockholm blir oftast bostadsrätter, medan det i resten av landet är vanligare att de säljs till privata fastighetsägare.

De allmännyttiga bostadsföretagens nya roll

År 2010 antog 62 kommuner nya ägardirektiv. I början av år 2011 hade ytterligare några enstaka kommuner antagit nya ägardirektiv. Boverket räknar med att fler kommuner kommer att anta nya ägardirektiv och avser att följa utvecklingen i sin bostadsmarknadsenkät.

Boverket konstaterar att avkastningskraven formuleras på olika sätt i olika ägardirektiv och räknar med att framöver kunna beskriva hur dessa hanteras över hela riket. Utöver avkastningskrav berörs inte det materiella innehållet i ägardirektiven.

Boverket noterar att några kommuner använder det allmännyttiga bolagets överskott till att köpa bostadsrätter för uthyrning till utsatta personer som har svårt för att få en bostad. Man befarar att det finns en risk för att det i förlängningen kan leda till att det byggs upp ett nytt kommunalt bostadsbestånd vid sidan av det allmännyttiga bostadsbolaget och avser att följa utvecklingen genom kommande bostadsmarknadsenkäter.

Förändringarna i hyreslagen

De hyror som, enligt SCB, framförhandlats för år 2011 innebär inget större avsteg från vad tidigare års hyresförhandlingar resulterat i. Endast några enstaka ärenden där den nya skyddsregeln åberopats har inkommit till hyresnämnderna.

Boverkets bedömning är att det inför år 2012 ser annorlunda ut, framför allt pekar man på att yrkanden om differentierad hyreshöjning blivit allt vanligare. Denna kopplas av någon anledning endast till den nya lagstiftningen och inte till trepartsamarbetet för en systematisk hyressättning. Boverket kommer i framtiden att kartlägga hyreshöjningarna och undersöka om de tvingar människor att söka hjälp i större utsträckning än tidigare.

Boverket planerar också att följa hur hyrorna differentieras, hur förhandlingsmodellerna utvecklas liksom skyddsregelns tillämpning, bland annat genom att studera vissa avgränsade lokala marknader.

Läs Boverkets rapport De allmännyttiga bostadsföretagens utveckling och roll på bostadsmarknaden (Rapport 2011:21) här:
http://www.boverket.se/Om-Boverket/Webbokhandel/Publikationer/2011/De-allmannyttiga-bostadsfore-tagens-utveckling-och-roll-pa-bostadsmarknaden/