EU:s ovilja att lagstifta om byggprodukters innehåll har släppt in hälsovådliga produkter på marknaden, anser organisationerna. Medlemsländerna har därför skapat nationella system för att skydda sig mot detta, något som skapar handelshinder.

– Byggprodukters innehållsdeklarationer måste regleras centralt, annars hämmar vi den inre marknaden, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

EU-kommissionen håller för närvarande på att revidera byggproduktförordningen, som reglerar märkning och innehållsdeklarationer av byggprodukter. Förordningen är starkt sammankopplad med EU:s kemikalielagstiftning, som effektivt förbjuder ämnen som klassas som ”mycket oroväckande” i byggprodukter.

Initiativ från branschen

Dock tillåts fortfarande ämnen som har cancerogena, mutagena och hormonstörande effekter. För att få bukt med detta har bygg- och fastighetsbranschen för många år sedan enats om Byggvarudeklarationen. I en sådan deklaration beskrivs en byggprodukts kemiska innehåll och andra miljöegenskaper på ett sätt som går längre än lagstiftningen. Denna information bedöms sedan utifrån Byggvarubedömningens kriterier (även det ett branschinitiativ), alternativt Sunda Hus kriterier, eller registreras i databasen Basta.

Trots dessa två initiativ finns luckor vad gäller information och därtill har initiativen vuxit alltför långsamt under många år – lagstiftningens basnivå behöver därför höjas, menar organisationerna.

– Men med mer information om byggprodukter kan våra företag göra bättre val. Detta ger mervärde för både hyresgäster och fastighetsägare, eftersom hälsorisker kan minimeras och byggmaterial inte behöver bytas ut om de i efterhand visar sig vara miljöfarliga, säger Anders Nordstrand.

Klimatpåverkan ur livscykelperspektiv

Utöver att utöka produktdeklarationer med kemiskt innehåll bör EU-kommissionen komplettera med krav på information om produkters klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv och även hur man ska demontera och återvinna dem, framhåller organisationerna.

– Ska byggbranschen bidra till Parisavtalet och minska utsläppen av växthusgaser så behöver vi tillgång till information om produkternas klimatpåverkan, säger Anders Nordstrand.

– Bättre information kommer också att öka möjligheten att återanvända och materialåtervinna rivningsavfall, något som kan vara svårt om det innehåller farliga ämnen, och därmed motverka övergången till en cirkulär ekonomi, säger Anders Nordstrand.