SCB:s så kallade faktorprisindex för flerbostadshus, som mäter prisutvecklingen inom området, ökade med 3,8 procent mellan augusti 2017 och augusti 2018. Entreprenörernas kostnader höjdes också med 3,8 procent, vilket påverkade faktorprisindex uppåt med 3,2 procentenheter.

Transporter, drivmedel och elkraft ökade mest, 6,5 procent, bland entreprenörernas kostnader. Inom den gruppen har priserna på dieselolja höjts med 19,5 procent. Kostnaderna steg även inom grupperna byggmaterial, omkostnader, maskiner och löner.

Den allmänna inflationstakten ligger på 2 procent för det senaste året (enligt konsumentprisindex, KPI).

Kännbara prisökningar

Byggherrekostnaderna gick upp med 3,5 procent på årsbasis.

–  Det är kännbara prisökningar vi har haft de senaste åren. Rådande bostadssituation går tyvärr hand i hand med prisökningarna, säger Anna Nordén, tf VD för Framtiden Byggutveckling, det gemensamma byggbolaget för allmännyttan i Göteborg.

– Om konkurrensen varit god borde den stora efterfrågan på bostäder och nyproduktion rent logiskt leda till det motsatta, menar hon.

Järn och stål stiger mest

Byggmaterialkostnaderna steg med 5,4 procent. De största ökningarna i byggmaterialgruppen hade järn och stål inklusive armeringsstål samt trävaror som höjdes med 10,3 respektive 9,0 procent. Kostnaderna inom övriga byggmaterialgrupper ökade också.

– Detta stärker Konkurrensverkets rapport som visar på undermålig konkurrens inom byggmaterialindustrin, säger Benth Jensen, VD för Ängelholmshem.

– Fokus har tidigare legat på att få in flera totalentreprenörer på svenska marknaden, men uppenbarligen finns även behov av att öka antalet materialleverantörer. Detta behöver definitivt utredas vidare, framhåller han.

Minimera kommunala särkrav

SABO har tillsammans med företrädare för ett antal kommunala bostadsbolag tagit fram en byggagenda som innehåller en rad olika förslag om hur konkurrenssituationen kan förbättras inom bostadsbyggande. Bland annat föreslår gruppen att verka för att minimera kommunala särkrav men i förlängningen också för att harmonisera europeiska byggregler.

– Kommunala särkrav är ett effektivt sätt att försämra konkurrenssituationen i byggbranschen efter det försvårar för entreprenörer att vara verksamma i flera regioner, säger Fredrik Törnqvist, VD för bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping.

Detta måste åtgärdas inom en snar framtid, anser han.

– På lång sikt vill vi även se en harmonisering av europeiska byggregler, för att minska de etableringshinder som finns för utländska totalentreprenörer. Att börja med att se över de nordiska byggreglerna vore ett steg i rätt riktning, säger han.