Utredningen, som leddes av Christer Sjödin, har haft i uppdrag att se över rättsmedelsbestämmelserna i upphandlingslagarna, LOU, LUF och LUFS. Utredningens syfte har varit att komma med förslag som ökar effektiviteten i upphandlingsförfarandena. Den 2 mars överlämnade utredningen sitt betänkande Överprövning av upphandlingsmål m.m. till civilminister Ardalan Shekarabi.
Utredningen föreslår följande förändringar:

  • En slags preklusionsregel bör införas. Utredningen kallar den ”påtalandeskyldighet”. Den föreslagna regeln innebär att en leverantör måste påtala eller klaga på brister i upphandlingsunderlagen innan halva tiden för att lämna anbudsansökan eller anbud i upphandlingen löpt ut. Klagomålet ska ställas till den upphandlande myndigheten och om så inte sker har möjligheten för leverantören att få bristen prövad genom överprövning upphört. På så sätt menar utredningen att fel och brister kan rättas till tidigt i processen och antalet överprövningar borde därmed minska. Utredningen hoppas på att regeln kommer att leda till mer dialog mellan parterna.
  • Överprövningarna bör koncentreras till underrätt, dvs. förvaltningsrätt. Utredningen föreslår att det införs en begränsning av möjligheterna att åberopa nya omständigheter och bevis i Kammarrätt.
  • För att skynda på processen i förvaltningsrätterna föreslås att det införs en maxgräns om 90 dagar för att behandla upphandlingsmål.
  • Utredningen föreslår att lagstiftningen förtydligas med att en upphandlande myndighet kan åberopa ”synnerlig brådska” till stöd för att direktupphandla när en upphandling blir överprövad i kammarrätt. Undantaget ska däremot inte gå att åberopa vid överprövning i förvaltningsrätt.

Utredningen har vidare undersökt om tidsfristerna för ansökan om upphandlingsskadeavgift och om skadestånd borde förlängas men har inte funnit skäl att ändra dem. Dessutom har utredningen prövat om ansökningsavgifter eller ansvar för motpartens processkostnader borde införas. Svaret blev nej i båda fallen. Inte heller föreslår utredningen att bestämmelserna om så kallad förlängd avtalsspärr bör ändras.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017. Utredningens förslag kommer att skickas ut på remiss under våren.

Du kan läsa hela betänkandet (SOU 2015:12) på regeringens webbplats.