Uppdatering: Den 25 juni presenterade regeringen en lagrådsremiss och där nedan redovisade förslag i stora drag finns kvar utan ändring. Några mindre justeringar har dock gjorts och det är att taket för effektgränsen för vad som är ett mindre verk har höjts från cirka 128 000 till 200 000 kWh samt att det ska vara möjligt att ha skattebefrielse för el producerad i en mindre anläggning även om en viss del av den producerade elen säljs.

Vind- och solel som produceras efter den 30 juni 2016

Förslaget i promemorian innebär att dagens undantag från energiskatt på egen produktion av vind- och solel, som används i en verksamhet som inte yrkesmässigt säljer el, ska avskaffas. Förslaget påverkar nästan all vind- och solel som produceras efter den 30 juni 2016.

Av administrativa skäl föreslås dock att el producerad i riktigt små kraftverk även fortsättningsvis ska vara undantaget energiskatt. Det gäller el som produceras i ett eller flera kraftverk som har en sammanlagd effektgräns som motsvarar en produktion om högst cirka 128 000 kWh per företag och år förutsatt att elen inte har överförts till det allmänna elnätet.

SABO skrev, den 16 mars 2015, att förslaget om slopandet av undantaget ”bara” skulle gälla el som produceras i verk som tas i drift den 1 juli 2016 eller senare. Men regeringen föreslår nu alltså en skärpning innebärande att det gäller el som produceras från och med detta datum. Det förslag som SABO informerade om i den tidigare nyheten ingår som en del av ett förslag till reviderat avtal om gemensam elcertifikatsmarknad med Norge.

I avtalsförslaget står bland annat: ”Sveriges regering ska lägga fram ett förslag inför riksdagen under 2015 om att ta bort gällande undantag från skatteplikt i 11 kap. 2 § lagen (1994:1776) om skatt på energi  för sådan vindkraftsel som inte levereras yrkesmässigt och för övrig el från förnybara energikällor som inte levereras yrkesmässigt. Förslaget ska gälla för anläggningar som sätts i drift efter 1 juli 2016.”

Bakgrund 

Finansdepartementet skriver i promemorian att undantaget från skatteplikt ursprungligen inte har varit avsett att utgöra ett finansiellt stödsystem för produktion av förnybara källor. Produktion av förnybar elektrisk kraft gynnas i stället av det med Norge gemensamma elcertifikatsystemet som säkerställer att det uppsatta målet för systemet uppfylls. De nuvarande reglerna om undantag från beskattning av viss elektrisk kraft som i annat fall skulle beskattats kan innebära ett statligt stöd från staten genom avstående av beskattning.

Remissomgång 

Den som vill lämna ett remissyttrande kan göra det. Ett yttrande ska vara Finansdepartementet tillhanda senast den 4 maj 2015. SABO avser att lämna ett remissyttrande.

Läs mer

Regeringens promemoria ”Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016
Remisslistan med instruktioner om när och var ett yttrande ska lämnas
SABOs remissyttrande