I kommissionens nya paket om cirkulär ekonomi ingår en övergripande handlingsplan med ett konkret uppdrag för kommissionens nuvarande mandatperiod samt reviderade lagstiftningsförslag om avfall. Syftet är att öka konkurrenskraften, skapa jobb och generera en hållbar tillväxt samt hjälpa företag och konsumenter i EU att klara övergången till en starkare och mer cirkulär ekonomi där resurser används på ett mer hållbart sätt. Förslaget omfattar produkternas hela livscykel från tillverkning och konsumtion till avfallshantering och marknaden för returråvaror och kommer att stödjas ekonomiskt genom finansiering från europeiska fonder.

Handlingsplan för den cirkulära ekonomin

Kommissionens handlingsplan för den cirkulära ekonomin innehåller ett antal åtgärder för materialflöden som till exempel bygg- och rivningsavfall och plast samt en tids- och övervakningsplan. Returråvaror står för en liten del av de produktionsmaterial som används inom EU och det finns hinder för deras användning på grund av deras sammansättning. Det ska därför utarbetas kvalitetsnormer för returråvara, så att återvunnet material kan klassificeras som icke-avfall och det uppfyller ett antal villkor som är desamma i hela EU.

– Ökade krav på återvinning kommer att kräva bättre sortering av bygg- och rivningsavfall. Arbetet med kvalitetsnormer för returråvara ger också en möjlighet att i framtiden att använda mer återvunnet material inom byggsektorn, säger SABOs miljöexpert Patrizia Finessi, miljöexpert på SABO.

Byggsektorn prioriterad

Bygg- och rivningsavfall är en av de volymmässigt största avfallstyperna i Europa. Ett ton bygg- och rivningsavfall produceras per person och år – alltså 500 miljoner ton i hela EU varje år. Kommissionen bedömer därför att det kan ha betydande effekt att förbättra avfallshanteringen inom byggsektorn.

Kommissionen kommer därför vidta åtgärder för att säkerställa återvinning av värdefulla resurser och lämplig avfallshantering i bygg- och rivningsbranschen samt underlätta bedömningen av byggnaders miljöprestanda. Vidare ska kommissionen ta fram riktlinjer för åtgärder före rivning för att öka materialåtervinningen av värdefulla resurser samt frivilliga återvinningsprotokoll som syftar till att förbättra kvaliteten och öka förtroendet för återvunna byggmaterial.

– SABO kommer fortsätta bevaka frågan och vi är redan aktiva i EUs styrgrupp för att ta fram indikatorer för byggnaders miljöprestanda, säger SABOs Johanna Ode, ansvarig internationella frågor, som ingår i styrgruppen.

Reviderade lagförslag om avfall

I det reviderade förslaget till avfallslagstiftning anges mål för att minska mängden avfall och det fastställs en strategi för avfallshantering och materialåtervinning. Avfallsminskningsmålen kompletteras med konkreta åtgärder för att ta itu med praktiska hinder och med förutsättningarna i de respektive medlemsstaterna.

Kommissionen vill att 65 procent av hushållsavfallet och 75 procent av förpackningsavfallet ska återvinnas till år 20130. Deponering av allt avfall ska ner till 10 procent till år 2030. Ett minimikrav för system för utökat producentansvar föreslås där tillverkare som släpper ut miljömässigt bättre produkter på marknaden och främjar återanvändning och materialåtervinning belönas. Förslaget innehåller också harmoniserade metoder för att beräkna återvinningsgrader. Idag är det svårt att jämföra avfallsstatistik mellan olika länder.

Nästa steg är att Europaparlamentet och Ministerrådet behandlar förslagen. Först efter deras beslut ska det införas i nationell lagstiftning.

Cirkulär ekonomi

Den cirkulära ekonomin handlar om att minska avfallet och skydda miljön, men också om en omvandling av hur vår ekonomi fungerar. I en cirkulär ekonomi bibehålls värdet av produkter och material så länge som möjligt. Avfall och resursanvändning minimeras, och resurser behålls inom ekonomin när en produkt har nått slutet av sin livscykel, för att användas på nytt och skapa ytterligare värde.
Enligt kommissionens beräkningar går Europa varje år miste om cirka 600 miljon ton material som ingår i avfall och som potentiellt skulle kunna materialåtervinnas eller återanvändas. Bara cirka 40 % av det avfall som produceras av hushållen i EU materialåtervinns, och återvinningsgraden varierar mellan under 5 till 80 procent. Att omvandla avfall till en resurs är viktigt för att uppnå ökad resurseffektivitet och gå mot en mer cirkulär ekonomi.

Bakgrund

I december 2014 beslutade den då nytillträdda kommissionen att dra tillbaka ett förslag till avfallslagstiftning och lovade samtidigt att lägga fram ett nytt paket före utgången av 2015, vilket skulle täcka hela den ekonomiska cykeln. Som en del av processen med att utarbeta paketet om cirkulär ekonomi bjöd kommissionen in till ett offentligt samråd sommaren 2015 som fick över 1 500 svar. Bland annat från SABO.

Du hittar kommissionens pressmeddelande på kommissionens webbplats.