– Dagens skatter missgynnar hyresrätten och därmed försvåras allmännyttans möjligheter att bygga och renovera bostäder på ett hållbart sätt. SABO har tillsammans med Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen sedan tidigare tagit fram konkreta åtgärdsförslag mot den obalansen, bland annat införandet av moms på bostadshyra och skattefria underhållsfonder. Detta gemensamma arbete fortsätter eftersom frågan är allt för viktig för att läggas åt sidan i tider av bostadsbrist och stora renoveringsbehov, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.

Ekonomisk återhämtning, men…

Den 22 februari presenterade Europeiska kommissionen så kallade landrapporter om respektive medlemslands ekonomi. Rapporterna visar på ekonomisk återhämtning i de flesta EU-länderna och en lägre arbetslöshet, även om den fortfarande är högre än före krisen. Det finns dock fortfarande risker kvar som att stora överskott i bytesbalansen endast delvis har korrigerats och att osäkra lån tynger ned den finansiella sektorn i vissa länder.

Fördjupade granskningar

I november inledde kommissionen fördjupade granskningar av 13 länder för att se om de hade makroekonomiska obalanser och i så fall hur allvarliga de var. Sverige är ett av de länder som konstateras ha obalanser som föranleder fortsatt granskning och återigen är det bostadsmarknaden som står i fokus.

Övervärderade bostäder

Kommissionen ser risker med att bostadspriserna fortsätter att öka från, enligt dem, redan övervärderade nivåer samtidigt som hushållens skuldsättning också fortsätter att öka. Kommissionen menar att de politiska åtgärder som hittills har genomförts för att minska skuldsättningen och öka bostadsbyggandet inte varit tillräckliga för att lösa överhettningen på bostadsmarknaden. Kommissionen menar att mer behöver göras inom bostadsrelaterade skatter, makrotillsyn, för att öka utbudet av nya bostäder och få en effektiv användning av det befintliga bostadsbeståndet. Samtidigt framhåller kommissionen att svensk ekonomi är stark. Både tillväxten och andelen sysselsatta är bland de högsta i EU.

Kommissionens fortsatta granskning inriktas på politiska åtgärder genom dialog med nationella myndigheter, expertbesök och lägesrapporter. Kommissionen lägger fram nya landsspecifika rekommendationer senare i vår.

Läs kommissionens rapport om Sverige här:
Landrapport Sverige, 2017