Europeiska kommissionen presenterade den 23 maj sina landspecifika rekommendationer. För Sveriges del står bostadsmarknaden återigen i fokus och kommissionen råder Sverige att vidta en rad åtgärder på bostadsområdet.

Kommissionen rekommenderar Sverige att ta itu med risker kopplade till hushållens höga skuldsättning genom att stegvis begränsa avdragsrätten för utgiftsräntor på bolån eller genom att höja fastighetsskatten. Sverige rekommenderas också att stimulera bostadsbyggandet där bristen är som störst, främst genom att ta bort strukturella hinder för byggandet, och effektivisera bostadsmarknaden, bland annat genom att göra hyressättningen flexiblare och se över reavinstbeskattningen.

Hinder för små byggföretag

Drivkrafterna bakom den höga skuldsättningen är enligt kommissionen bland annat skatteincitament som gynnar bostadsägande och bolån, och fortsatt fördelaktiga lånevillkor i kombination med fortsatt relativt långsam amorteringstakt på bolån.

Bostadsbristen beror bland annat på begränsad konkurrens inom byggbranschen på grund av inträdeshinder för småföretag och utländska företag och de stora byggherrarnas oförmåga att kontrollera markresurserna, menar kommissionen.

Det finns även hinder för ett effektivt utnyttjande av det befintliga bostadsbeståndet. Kommissionen konstaterar att inga politiska åtgärder vidtagits för att göra hyressättningen flexiblare eller för att se över reavinstbeskattningen.

– Det är bra att kommissionen pekar på att skattesystemet gynnar det ägda boendet, vi har länge arbetat för balanserade ekonomiska villkor mellan upplåtelseformerna. Det är viktigt att staten tar den här frågan på allvar, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.

– Förändringar av hyressättningssystemet vill marknadens parter dock ta hand om själva, utan politisk inblandning, säger han.

Lokalt hyresarbete pågår

Ett sådant arbete pågår också. På många orter arbetar de lokala parterna med systematisk hyressättning som innebär att den ska överensstämma med bostadskonsumenternas värderingar. Det är de boendes värderingar av modernitet, standard, läge, förvaltningskvalitet med mera som ska avspegla sig i hyressättningen och påverka hyran i varje enskild lägenhet.

I april presenterade SABOs vd-grupp för hyror att ett konkret förslag till hur hyressättnings- och förhandlingssystemet kan utvecklas, ett förslag som bygger på att parterna tar ett gemensamt branschansvar. SABOs styrelse har också beslutat om ett positionspapper om ett hållbart sätt att bestämma hyror genom förhandling.

– Med det förslaget som utgångspunkt arbetar vi nu för att hitta en gemensam modell tillsammans med Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, säger Anders Nordstrand.

Diskuteras i ministerrådet

Landspecifika rekommendationer ges till flertalet av medlemsstaterna, utifrån en analys av varje lands situation. Rekommendationerna är en del av den europeiska planeringsterminen och syftar till att stärka den ekonomiska samordningen inom EU.

Nästa steg är att medlemsstaternas finansministrar diskuterar rekommendationerna i ministerrådet. Därefter ska de godkännas i Europeiska rådet av medlemsstaternas stats- eller regeringschefer. Avsikten är att rekommendationerna ska beaktas i medlemsstaternas budgetarbete inför det kommande året.