– SABO fortsätter arbeta för att kommissionens planer resulterar i initiativ och lagstiftning som ger bra villkor för svenska allmännyttan. Det gör vi både på egen hand och genom vår europeiska intresseorganisation Housing Europe, säger Johanna Ode, ansvarig internationella frågor SABO och ordförande Housing Europes kommitté för energi- och byggfrågor.

Den nuvarande kommissionen under ordförande Junker tillträdde 1 november och enligt dem själva är detta en agenda för förändring. Syftet är att uppnå verkliga resultat för sysselsättning, tillväxt och investeringar till konkret nytta för medborgarna.

23 nya initiativ

I kommissionens arbetsprogram för 2015 ingår 23 nya initiativ. Bland dem kan följande vara av intresse för svenska allmännyttan:

  •  En investeringsplan för EU-lagstiftning som kompletterar den plan som tillkännagavs förra månaden, som ska frigöra privata och offentliga investeringar i den reala ekonomin på minst 315 miljarder euro under de kommande tre åren.
  •  Ett paket för den digitala inre marknaden som skapar förutsättningar för en digital ekonomi och ett digitalt samhälle genom att komplettera regelverket för telekommunikation, förbättra säkerheten på nätet och arbeta in det digitala perspektivet i andra politikområden.
  • De första stegen mot en europeisk energiunion för att trygga energiförsörjningen, ytterligare integrera de nationella energimarknaderna, minska efterfrågan på energi i Europa och minska det totala koldioxidinnehållet i de energikällor vi använder.

EU-kommissionen har granskat alla förslag (direktiv/förordningar) under behandling i EU-institutionerna och beslutat om de vill behålla, ändra eller dra tillbaka dem.

Kommissionen har gjort bedömningen att 80 av 452 befintliga förslag inte kommer leda till en överenskommelse som motsvarar den nya kommissionens mål och avser därför att se över eller dra tillbaka dessa. För svenska allmännyttan är det intressant att kommissionen:

  • avser att dra tillbaka ett förslag om ändringar i sex befintliga avfallsdirektiv som lades fram i somras och som SABO tidigare skrivit om på hemsidan. Kommissionen avser att återkomma med ett mer ambitiöst förslag under 2015.
  • ska påbörja en utvärdering av EUs standardiseringssystem.
  • ska påbörja en så kallad fitness check av hur byggsektorn påverkas av EU-lagstiftning inom inre markanden och energieffektivisering.

Mer information finns på EU-kommissionens hemsida

Vad är EU-kommissionens arbetsprogram?

Varje år antar EU-kommissionen en plan för de kommande tolv månaderna. Kommissionens arbetsprogram ger EUs medborgare, EU-institutionerna och kommissionens personal information om hur de kommer att ta de politiska huvudprioriteringar från diskussion till handling.

De flesta år kommer arbetsprogrammet ut i oktober. Detta sker dock inte under de år som vi har EU-val, vilket var fallet 2014. Detta är det första arbetsprogrammet som läggs fram av Jean-Claude Junckers kommission, som inledde sin mandatperiod den 1 november 2014. Arbetsprogrammet visar hur de politiska löften som Jean-Claude Juncker lade fram under valkampanjen, och som var grunden till att han valdes till kommissionens ordförande av ledamöterna i Europaparlamentet, ska översättas till konkreta handlingar.

I arbetsprogrammet föreslår kommissionen ett begränsat antal nya förslag, en lista med initiativ från den tidigare kommissionen som de vill dra tillbaka och en lista med existerade lagstiftning som de kommer att se över för att bedöma om den fortfarande tjänar sitt syfte.