Regeringen föreslår att producenter av förpackningar och returpapper får ett tydligare fysiskt och ekonomiskt ansvar för insamling och återvinning. Det innebär bland annat att insamling vid bostadsfastigheter blir norm och att insamlingen ska vara avgiftsfri för den som lämnar avfallet.

Idag finansierar fastighetsägarna den service som den fastighetsnära insamlingen utgör. I det nya förslaget ska insamlingen av förpackningar och returpapper ske avgiftsfritt via tillståndspliktiga insamlingssystem.

Över 1 000 kronor per lägenhet

– Det är positivt att producenterna ska bekosta insamlingen av förpackningar och returpapper. I förslaget finns dock inte krav på att producenterna ska ersätta de fastighetsägare som tillhandahåller utrymmen, kärl, kärlrengöring och information till hyresgäster – detta kommer fortsatt att ligga på fastighetsägarna, säger Patrizia Finessi, miljöexpert på SABO.

– Dessutom har vi uppskattat att bostadsbolagen lägger 1 000–2 000 kronor per lägenhet och år för att städa och eftersortera avfallet, för att det ska hålla en godtagbar kvalitet för insamlingsentreprenörerna. Det är alltså fortfarande så att hyresgästerna betalar en stor del av de kostnader som borde betalas via förpackningsavgiften istället för via hyran.

Inte tvång ordna utrymmen

Samtidigt konstaterar regeringen att det med dagens lagstiftning inte går att tvinga fastighetsägare i befintliga fastigheter att bygga om och tillhandahålla källsorteringsutrymmen.

Om det inte anses skäligt att fastighetsägaren ordnar sådana utrymmen – exempelvis av hänsyn till fastighetsutformning, belägenhet eller andra omständigheter – ska förpackningsavfallet och returpapperet istället hämtas från en insamlingsplats så nära fastigheterna som möjligt.

– Detta tolkar vi som att det är producenterna som ska tillhandahålla dessa insamlingsplatser, säger Patrizia Finessi.

Tillståndspliktigt insamlingssystem

Redan i nuvarande lagstiftning krävs tillstånd för att driva insamlingssystem. Det som förtydligas i regeringens nya förslag är villkoren för att få tillstånd. Ett viktigt underlag för att få ett sådant är att det genomförs förberedande samråd när den fastighetsnära insamlingen planeras. Samrådet ska ske mellan det insamlingssystem som vill ha tillstånd, kommunerna och eventuellt andra tillståndspliktiga insamlingssystem.

Det finns däremot inget krav i förordningarna på att fastighetsägare ska vara delaktiga i samråden, trots att regeringen konstaterar att fastighetsägare har en nyckelroll vid införande av fastighetsnära insamling.

– Det är viktigt att fastighetsägare ska ges möjlighet att delta i det förberedande samrådet eftersom det påverkar både de bostadsföretag som redan har fastighetsnära insamling och dem som kan komma att införa det.

De nya reglerna i förpackningsförordningen och returpappersförordningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.