I slutet av 2017 blev det klart att SABO får stöd inom ramen för Vinnovas arbete med sociala innovationer. Stödet avser projektet Allmännyttans Innovationslabb, vars mål är att utveckla och nationellt sprida modeller, metoder och verktyg för att fler ska kunna motverka segregation.

– Allmännyttan tar redan idag ett stort samhällsansvar lokalt. Med Allmännyttans Innovationslabb har vi en unik chans ta tillvara på den kompetensen och erfarenheten för att sedan sprida den nationellt. Vi startar nu arbetet med att samla in goda exempel från allmännyttan och andra, pågående projekt eller projekt som är i startgroparna. Varje projekt, varje erfarenhet och varje lärdom bidrar på så sätt till något större, säger Anna Kanervo, projektansvarig på SABO.

Allmännyttans Innovationslabb är ett samarbete mellan SABO, Hyresgästföreningen, Malmö universitet, Sustainable Innovation, Norrköpings kommun och Hyresbostäder i Norrköping. Projektet stöds av Vinnova och har som mål att utveckla metoder och sprida dessa nationellt så att fler kan göra mer. Under två år kommer fyra innovationslabb att genomföras i Sverige.

– Fokus kommer ligga på att minska långtidsarbetslöshet, förbättra skolresultat, stärka samhällsservice samt minska brottsligheten i bostadsområden. Det görs redan mycket bra, men fler måste göra mer, säger Anna Kanervo.

Här kan du läsa mer om Allmännyttans Innovationslabb och dela med dig av ditt goda exempel.