Själv har hon varit inom städbranschen i flera decennier, men aldrig trivts så bra som hos Tierpsbyggen. Såpass bra att det är värt att stiga upp klockan fyra på morgonen, för att efter morgonbestyren hinna köra de nära tio milen till jobbet.

En stor anledning till trivseln heter Marjatta Aspås, arbetsledare för lokalvårdarna. Hon kom till Tierpsbyggen förra hösten, bara några månader efter Inger Hillblom Anderssons ankomst till bostadsbolaget. De har arbetat tillsammans sedan 90-talet på olika städföretag, både i Stockholm och Uppsala.

– När Inger har flyttat på sig så har jag gjort det också. Så det tog inte lång stund alls att övertala mig att komma hit, konstaterar Marjatta Aspås glatt.

Siktet är nu att skapa lokalvård i absolut toppklass.

– Marjatta och jag har sagt att vi ska jobba för det fram till vi går i pension. Sedan får någon annan ta över och jobba i samma anda, säger Inger Hillblom Andersson.

— Vi har till och med fått så gott rykte att folk ringer hit och ber om att få börja jobba hos oss.

Inger Hillblom Andersson, chef för lokalvården på Tierpsbyggen

Båda är påtagligt nöjda över att tillhöra städbranschen – även om det funnits andra karriärtankar.

– Ett tag tänkte jag sluta med städ och utbilda mig till jurist eller advokat. Men sen tänkte jag: det här är inte roligt. Att bara sitta rätt upp och ned vid ett skrivbord, det var inget för mig. Här händer det saker hela tiden, säger Inger Hillblom Andersson.

Städavdelningen är numera Tierpsbyggens största. På bara ett år har lokalvårdsgänget vuxit till 30 personer och inom kort är de över 40. Men det har inte varit några problem att få tag i så många nya medarbetare. Ansökningarna har fyllt flera pärmar och när arbetsförmedlingen ordnade speeddating kom så många att man var tvungen att stänga dörrarna – och den avsatta timmen fick trefaldigas.

– Och de 15 som vi anställde för ett år sedan, de är kvar allihop. Vi har till och med fått så gott rykte att folk ringer hit och ber om att få börja jobba hos oss, säger Inger Hillblom Andersson.

Arbetsledaren Marjatta Aspås och lokalvårdaren Mohamed Ahmed Ibrahim.

De som anställts har fått en veckas betald utbildning, med en avslutande certifiering av sina kunskaper. Därefter vidtog indelning i arbetslag. Många arbetar två och två, och parbildningen har Inger Hillblom Andersson och Marjatta Aspås skött självsvåldigt. Mycket efter principen att blanda erfarna med nybörjare.

– Flera hade egentligen bestämt vilka de ville arbeta med. Men då sa vi att det kan ni glömma, det är vi som bestämmer det. Och så satte vi ihop dem, och många älskar sin partner nu, säger Inger Hillblom Andersson och skrattar.

Ett av de kollegiala paren är Annika Eriksson och Daniel Wennman. De städar trapphus, tvättstugor och källargångar i Karlholm och Söderfors, ett par mindre orter utanför Tierp. I Söderfors ansvarar de även för städningen i ett äldreboende och omklädningsrummen vid en fotbollsplan och en bandybana. Arbetsdagarna börjar vid halv sju på morgonen i äldreboendet. Vinsten med den tidiga starten är att de gemensamma ytorna hinner bli propra innan de äldre börjar röra sig i korridorerna.

Annika Eriksson hade arbetat med städning i 14 år, och dessförinnan som undersköterska, innan hon började på Tierpsbyggen. Daniel Wennman hade varit arbetslös ett par år, efter 15 år vid posten och två år i en klädbutik. Nu har de städat tillsammans i ett drygt år och samarbetet flyter fint, berättar Annika Eriksson.

– Vi har lärt känna varandra och jobbar bra ihop. Ibland har man såklart en dålig dag och är lite irriterad och så, men då berättar vi det för varandra och då blir det inga problem.

Hon uppskattar att arbetet inte innebär några kvälls- och helgskift, som det ofta är inom vård och omsorg.

– Och så är det mer glädje i det här jobbet än i vården. Det blir ju rent och fint, även om det förstås ser lika smutsigt ut när man kommer tillbaka efter ett par dagar, konstaterar hon med ett leende.

— Extra glad blir man när kunder ger beröm, klappar en på axeln och säger att man gör ett bra jobb.

Daniel Wennman, lokalvårdare.

Daniel Wennman tror att många har fördomar om städjobb.

– Fler borde prova på det, för det är omväxlande och roligt. Extra glad blir man när kunder ger beröm, klappar en på axeln och säger att man gör ett bra jobb, berättar han.

– Man kan ju också fråga sig hur alla lokaler skulle se ut om inte vi lokalarbetare fanns.

Matsalen, korridorerna och trapporna i Söderfors är mycket prydliga och golven glänser. En del av jobbet har gjorts med de maskiner som huserar i källaren på äldreboendet. Genom sliprondeller har golvet fått en polerad yta där smuts har svårt att få fäste.

Men att få alla bolagets golv i så gott skick är ett långsiktigt projekt, betonar Inger Hillblom Andersson.

– Det är en tioårsplan. Det finns så mycket ingrodd smuts så tiden räcker inte till. Vi får ta lite pö om pö.

Ett vanligt bekymmer är att många lager av polish lagts ovanpå varandra.

– Så nu arbetar vi med att nollställa de golven, förklarar Marjatta Aspås.

Tierpsbyggen

Bestånd:

1 768 lägenheter fördelade på 11 orter. Därtill 36 436 kvadratmeter lokalyta. Bostadsbolaget ansvarar även för skötseln i systerbolaget Tierps Kommunfastigheter.

Antal anställda:

85

Antal lokalvårdare:

34 personer plus ett tiotal timvikarier. Inom kort ytterligare 12 tillsvidare-anställda lokalvårdare. Övervägande delen är kvinnor.

Städobjekt:

Över 200 trapphus och andra gemensamma ytor i Tierpsbyggens bostadshus. Därtill skolor, förskolor, äldreboenden, idrottshallar och andra lokaler. Dessutom flyttstädningar, städningar efter hantverkare med mera.

Efter den grundrengöringen läggs en särskild tätningsprodukt i golvets porer och därefter vaxas hela ytan. Att skillnaden blir stor har Marjatta Aspås flera bevis för i sin mobiltelefon. Före-bilderna visar slitna golv med grå avlagringar, medan efterbilderna fylls av skinande golv i klara färger.

Även den dagliga vardagsstädningen kan nu göras mer omsorgsfullt, eftersom Tierpsbyggens egen personal fått mer tid avsatt än entreprenörernas städare. Sådan kostnadspress är ofta nödvändigt för en entreprenör som vill vinna ett anbud, konstaterar Inger Hillblom Andersson.

– Det gör att bostadsbolagen får betala mindre för den städning som de köper. Men i slutänden kanske det ändå blir dyrare, eftersom golven slits fortare och städkvaliteten blir lägre, säger hon.

Marjatta Aspås håller med.

– Det måste finnas tid att göra ett bra jobb. Vi ställer krav att det ska vara hög kvalitet och då måste det finnas rimligt med tid att leverera det. Människor som måste skynda sig på hela tiden går ju sönder.