Energieffektivisering

Regeringen föreslår att staten ekonomiskt ska stödja energieffektivisering av flerbostadshusen som byggdes under miljonprogrammet på 1960- och 70-talen. Stödet ska uppgå till totalt 1,7 miljarder kronor, vilket fördelas på 200 miljoner år 2015 och därefter 500 miljoner per år till och med 2018. Den närmare utformningen av detta stöd kommer att utredas av Boverket och Energimyndigheten.

– Det är bra, men för bästa möjliga effekt bör pengarna gå till sådant som idag inte blir genomfört eftersom det inte är företagsekonomiskt försvarbart, säger Kurt Eliasson, VD för SABO.

På energiområdet föreslår regeringen också att det införs en skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el. Syftet är att stimulera produktion av el från förnybara energikällor – till exempel solceller och småskalig vindkraft – för egen användning. Skattereduktion medges med max 18 000 kronor per företag och år. Bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2015.

Nyproduktion

Regeringen vill möta bostadsbristen med ökat bostadsbyggande, inte minst av hyresrätter. Målet är att det fram till år 2020 ska byggas minst 250 000 nya bostäder. Några ekonomiska resurser till subventioner avsätts inte i budgeten, men regeringen avser att överväga olika insatser för att stimulera ett kraftigt ökat bostadsbyggande.

De konkreta frågor som nämns redan i budgetpropositionen avser kreditgivning för nybyggnation, incitament till kommuner som ökar bostadsbyggandet och hur konkurrensen på byggmarknaden kan ökas genom att fler mindre företag ges tillträde till marknaden.

– För de allmännyttiga bostadsföretagen är det allra viktigaste att vi får långsiktiga styrmedel som sträcker sig längre än över en mandatperiod. Vår verksamhet behöver förutsägbarhet och stabilitet. Och Sveriges bostads- och byggmarknad behöver lägre byggpriser, säger Kurt Eliasson.

Regeringen avser även att ta ett samlat grepp på infrastruktur och bostadsbyggande till och med år 2035. En utredning ska undersöka hur större infrastrukturprojekt kan finansieras genom en särskild skatt eller avgift som om möjligt fångar upp de värdeökningar som uppkommer med anledning av en infrastruktursatsning.

Student- och ungdomsbostäder

Bostadsbristen gör det särskilt svårt för unga att etablera sig på bostadsmarknaden. Det råder också en utbredd brist på studentbostäder på universitets- och högskoleorter. Regeringen vill öka utbudet av bostäder för unga och studenter och kommer därför att se över förutsättningarna för att skapa incitament för att bygga små energieffektiva hyresrätter och studentlägenheter.

Ett statligt stöd för innovativt byggande av bostäder ska uppmuntra aktörerna att tänka nytt och kreativt kring bostäder för unga. Till detta ändamål anslår regeringen 20 miljoner under 2015.

– Regeringen delar den behovsanalys som SABO gjort av ungas bostadssituation. Vi gör nu en prispressad ramupphandling av smålägenheter, SABOs Kombohus Mini, så att allmännyttan konkret kan bidra med fler bostäder till grupper som idag har svårt att få en bostad till rimlig hyra, säger Kurt Eliasson.

Modernisering och kultur i miljonprogramsområden

Miljonprogrammets flerbostadshus behöver moderniseras på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt. Regeringen föreslår ett nytt statligt stöd till de delar av förnyelsen som leder till energibesparingar.

Regeringen vill också att renovering av dessa områden ska genomföras i samverkan med de boende. En utredning ska se över möjligheten till ökat hyresgästinflytande vid renovering och lämna förslag under 2015.

Satsningen på en upprustning av miljonprogrammets flerbostadshus skapar möjligheter att ta ett helhetsgrepp om livsmiljön i dessa bostadsområden. Detta inbegriper skapandet av fler mötesplatser för kulturella aktiviteter och upplevelser och ökar möjligheten för invånarna att påverka hur dessa områden utvecklas.

Regeringen vill därför tillföra totalt 230 miljoner kronor under perioden 2015-2018 till kultur i miljonprogramsområden. Medlen ska användas både till kulturverksamhet och till konstnärlig utsmyckning i områdena. Statens kulturråd respektive Statens konstråd får centrala roller i sammanhanget, men det är de boendes behov och önskemål som ska stå i centrum.

Hyressättning

Regeringen framhåller att kollektiva hyresförhandlingar är en grundbult i hyressättningssystemet och att det är upp till parterna att gemensamt ta ansvar inom ramen för lagstiftningen på området.

Regeringen understryker att det är angeläget att förändringar i hyressättningen genomförs på ett ansvarsfullt sätt, med hänsyn till hyresgästernas behov av besittningsskydd och att det på många håll i landet pågår ett arbete där parterna gemensamt ser över hyresstrukturen.

Skattefrågor

Regeringen avser att tillsätta en utredning som ska se över förekomsten av paketering av fastigheter som ett verktyg för skatteplanering. Även frågan om fastighetsbildningsåtgärder missbrukas för att undgå stämpelskatt ska utredas i detta sammanhang.

Som skäl anger regeringen att det finns långtgående möjligheter till uppskjuten beskattning när en tillgång avyttras inom en koncern. Genom så kallad paketering kan dock skattekrediter erhållas även då tillgångar säljs externt. Paketering är möjlig för alla typer av tillgångar, men får särskilt stor betydelse när det gäller fastigheter eftersom dessa tillgångar har en lång avskrivningstid.

Migrationsfrågor

Regeringen bedömer att antalet personer som söker asyl eller uppehållstillstånd kommer att fortsätta ligga på en mycket hög nivå under 2015 och framåt. Regeringen avser att se över hur boendeplaneringen inom asylmottagandet kan förbättras och särskilt undersöka möjligheten för Migrationsverket att anordna boende i egen regi.

Översynen ska leda till förslag som säkerställer att kommunernas mottagande av nyanlända invandrare motsvarar behovet, så att dagens situation där många tvingas vänta alldeles för länge på en kommunplats kan undvikas.

Upphandlingsstödet

Regeringen föreslår att det inrättas en ny myndighet för upphandlingsstöd. Det innebär att samtliga uppgifter som rör stöd, information och vägledning som Konkurrensverket i dag ansvarar för överförs till den nya myndigheten.

Huvudmotivet är att stödverksamheten bör ha en oberoende ställning i förhållande till den tillsynsverksamhet som Konkurrensverket ansvarar för. Den nya organisationen ska ha ett brett perspektiv där miljö, sociala hänsyn och innovationer ingår. Myndigheten inrättas 1 september 2015 och lokaliseras till Stockholm. SABO har i remissyttrande tidigare tillstyrkt förslaget att upphandlingsstödet placeras i en egen myndighet.

Äldres boende

Regeringen föreslår att ersättningsnivån i bostadstillägget till pensionärer höjs från 93 till 95 procent av bostadskostnaden. För de pensionärer som har de lägsta inkomsterna, av vilka en stor majoritet är kvinnor, är bostadstillägget mycket viktigt för att förstärka den disponibla inkomsten.

Regeringen föreslår också att den ska bemyndigas att besluta om bidrag till forskning om äldre och om investeringsstöd till äldres boende. Detta stöd avser nybyggnad av och ombyggnad till särskilt boende och trygghetsboende för äldre som ska administreras av Boverket. Det totala anslaget är en halv miljard kronor och avser perioden 2016-2018. Det nuvarande investeringsstödet till äldrebostäder som också gäller trygghetsbostäder upphör vid årsskiftet 2014/15.