Riksdagens beslut innebär även att reglerna kring andrahandsuthyrning skärps. Förstahandshyran ska vara ett tak för andrahandshyran, och den hyresgäst som tar ut en högre hyra än sin egen förstahandshyra kan komma att förlora sitt hyreskontrakt.

En hyresgäst som hyr ut sin lägenhet utan tillstånd kommer inte heller kunna undgå att bli av med sitt hyreskontrakt genom att göra rättelse eller ansöka om hyresnämndens tillstånd i efterhand. Istället måste hyresgästen visa en giltig ursäkt. Det blir dessutom straffbart med otillåten andrahandsuthyrning till en hyra som inte är skälig.

För att försvåra missbruk av bytesrätten och handeln med hyreskontrakt inskränks också hyresgästernas rätt att byta sina lägenheter. Bland annat krävs att de ska ha bott i sina lägenheter i minst ett år före bytet. Därtill kommer möjligheten att byta en hyresrätt mot en bostadsrättslägenhet eller annan ägd bostad att tas bort.

Långt påverkansarbete

Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) har sedan länge arbetat för skärpt lagstiftning mot handel med hyreskontrakt och andrahandsuthyrning utan fastighetsägarens tillstånd. Bland annat deltog en jurist från SABO som expert i den utredning som ledde fram till regeringens förslag, som alltså antogs på torsdagen.

– Både svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning förstör hyresmarknaden och drabbar personer som redan är i en svår situation, påpekar Lars Matton, chefsjurist på Sveriges Allmännytta.

Fler förstahandskontrakt

Han hoppas nu att de nya reglerna ska underlätta medlemsföretagens arbete mot kontraktshandel och olovlig andrahandsuthyrning. Därmed kan fler förstahandskontrakt förmedlas till personer som söker lägenhet den ordinarie vägen.

Tove Höckert, jurist på Sveriges Allmännytta, har gjort en sammanfattning av de nya reglerna. Sammanfattningen finns tillgänglig för inloggade medlemmar genom länken nedan.