Krokoms kommun är större än landskapet Halland till ytan. Samtidigt bor där bara en tjugondel så många människor. Och de allra flesta bor i tätorterna Krokom och Ås – drygt 3 000 av kommunens knappt 15 000 invånare.

Krokomsbostäder förvaltar drygt 1200 lägenheter. Den siffran gör inte Krokomsbostäder till ett av de större bostadsföretagen i Sverige. Men med bostäder utspridda över nästan 7000 kvadratkilometer tar det ändå plats på den geografiska topplistan.

– Vi kan inte besöka alla våra fastigheter på en dag. Avstånden här gör att vi skulle behöva övernatta för att ta oss runt, säger Kenneth Karlsson, vd på Krokomsbostäder.

Till skillnad från många glesbygdskommuner i Sverige har Krokom under de senaste åren haft en stadig ´befolkningstillväxt. Närheten till Östersund gör sitt till. Men det är de senaste årens flyktingströmmar som har satt hjulen i snurr. I en kommun där medelåldern har ökat stadigt i flera år såg kommunen sin möjlighet till tillväxt genom integration.

För att hjälpa de nyanlända in i samhället anställdes Mimi Finnstedt som etableringskoordinator 2013.

— Det finns ett lokalt engagemang som är väldigt bra.

Kenneth Karlsson, vd, Krokomsbostäder

– Kommunen anställde mig men arbetsförmedlingen betalade notan. Med en kommunanställd som jobbar med de här frågorna öppnas fler vägar, säger Mimi Finnstedt.

Mimi Finnstedt berättar att när man som nyanländ får ersättning under de första två åren och inga jobb syns till är det lätt att ge upp hoppet om att komma in i samhället. Hon menar att det är extra viktigt att hjälpa till så fort det går – och som etableringskoordinator kan hon göra det.

– De vill inget hellre än att börja arbeta. De måste börja med SFI, svenska för invandrare, men efter ett tag kan jag höra vad de vill arbeta med och så försöker jag hitta en matchande arbetsgivare utifrån det, säger Mimi Finnstedt.

Vdn Kenneth Karlsson visar var Krokomsbostäder planerar att bygga lägenheter vid Storsjöns strand.

 

Om arbetsgivaren känner att praktikanten passar in hjälper Mimi Finnstedt till med att hitta anställningsstöd. Det finns bland annat instegsjobb, vilket innebär att arbetsförmedlingen går in med bidrag till arbetskostnaden och arbetstagaren läser samtidigt svenska. Efter det går det att söka stöd för nystartsjobb.

– När någon har arbetat i uppemot tre år på samma företag vill inte arbetsgivaren förlora den. Det är vägen in som är viktig, säger Mimi Finnstedt.

En som verkligen har kommit in i samhället är Loren Bakkalian. Hon kom till Sverige med sin familj 2013 från Syrien. Efter en kort period i Stockholm och på ett asylboende i Östersund blev familjen tilldelade en lägenhet i Offerdal, ungefär tre mil från Krokom.

– Vi bodde där i nästan två år, vi fick vänta så länge på uppehållstillståndet. Vi satt bara hemma med vår lilla bebis. Sen fick vi tillståndet i oktober 2014, en egen lägenhet i Änge och vi kunde börja på SFI, berättar Loren Bakkalian.

Loren klarade SFI väldigt snabbt, inom ett par månader var hon nästan färdig med kursen och då träffade hon Mimi Finnstedt.

– Hon var där för att höra vad vi gjort tidigare och vad vi ville jobba med. Jag berättade att jag jobbat på bank och att jag tyckte om administration. Hon hittade en praktikplats på deltid åt mig i Bobutiken på Krokomsbostäder under sommaren.

Loren Bakkalian jobbar i Krokomsbostäders bobutik.

Efter sommaren frågade Kenneth Karlsson om Loren ville fortsätta med en praktik på heltid i några månader.

– Jag såg fler och fler människor som jag tidigare inte hade sett i butiken. Men det är ju kanske inte så konstigt, Loren pratar fem språk och flera av hyresgästerna förstod att de nu kunde få information på sitt eget språk, säger Kenneth Karlsson.

Loren Bakkalian berättar att det fungerar bra även om hon inte kan det språk som besökaren pratar. Även om kunden bryter i språket så bryter Loren också, vilket gör att det blir lättare för dem båda att slappna av.

– Jag trivs så bra här! Dessutom flyttar vi till Krokom snart. Min man är utbildad inom äldrevården och arbetar där. Och bebisen vi hade när vi kom är sex år nu. Han är orolig över flytten, men det är bara några mil och han kommer att få träffa sina vänner. Vi vill aldrig flytta härifrån, säger Loren Bakkalian.

Krokomsbostäder

Antal lägenheter:

1 228 stycken

Lokaler:

Cirka 23 000 kvadratmeter

Antal anställda:

40 personer

Kommuninvånare:

Cirka 14 900

— Det är vägen in som är viktig.

Mimi Finnstedt, etableringskoordinator på Krokoms kommun

Krokomsbostäder har anställt flera personer från olika länder. Kenneth Karlsson berättar hur det har påverkat företaget.

– Det känns oerhört bra! Det är en glädje på kontoret och det händer saker. Jag tror att vi alla kan erkänna att vi fått en ökad förståelse för var alla kommer ifrån. Jag känner i alla fall en ytterligare mognad. Jag känner att alla vill ta sitt ansvar. Och det är berikande. Stämningen har blivit varmare – deras livshistoria gör att vi får intryck och lär oss, förklarar Kenneth Karlsson.

På grund av de skärpta gränskontrollerna kommer inte lika många flyktingar idag som för ett par år sedan. Kenneth Karlsson menar att det viktigaste nu är att få människor att vilja bo kvar.

– Tillsammans med kommunen måste vi skapa en plats där man vill bo. Att känna att ”jag är hemma, det här är mitt”. Men det finns ingen universallösning. Krokoms kommun är stor och vi måste hitta olika arbetssätt för olika orter. Vi måste våga testa olika vägar, förklarar Kenneth Karlsson.

Under de stora flyktingströmmarna anordnade kommunkoncernen flera medborgarmöten i olika delar av kommunen. Krokomsbostäder var med på flera.

– Under medborgarmötena var vi väldigt tydliga. Vi berättade precis vilka utmaningar vi såg men också vad det skulle kunna ge oss i framtiden. Det finns ett lokalt engagemang som är väldigt bra, alla förstår att det här är bra för kommunens tillväxt, berättar Kenneth Karlsson.