Kommittén för modernare byggregler presenterar två förslag i sitt andra delbetänkande, som nyligen lämnades till regeringen. Det ena rör innehållsförteckningar för byggprodukter.

Kommittén anser att brist på information om innehållet är ett hinder för resurseffektiv användning av byggprodukter och föreslår därför att krav på innehållsförteckningar införs i EU:s byggproduktförordning. Regeringen bör arbeta på europeisk nivå för att åstadkomma detta, menar kommittén.

Detta får stöd av SABO och flera andra aktörer i branschen som tagit fram en gemensam position i frågan tidigare i år.

Underlättar återvinning

Innehållsförteckningar för byggprodukter gör det lättare att ställa krav och att göra medvetna val av produkter och material. Det ökar förutsättningarna för återanvändning och återvinning och minskar risken för att miljö- och hälsorisker byggs in i nya byggnader.

– Innehållsförteckningar tillsammans med information från den loggbok som Boverket nyligen föreslagit visar vilka byggprodukter som finns i en byggnad och vad de innehåller. Det underlättar inventeringen av material i samband med renovering, sanering eller rivning, säger Kurt Eliasson, utredare i kommittén för modernare byggregler och tidigare vd för SABO.

Jonas Högset, chef chef för SABOs fastighets- och boendeenhet, är nöjd med förslaget.

– Det är helt i linje med SABOs och allmännyttans strävan att få till en gemensam europeisk byggmarknad, som står på en grund av gemensamma europeiska byggregler. Förslaget ökar inte bara förutsättningarna för återanvändning och återvinning av byggmaterial, utan på sikt även konkurrensen inom byggsektorn, genom att få vi får gemensamma krav, säger han.

Han påpekar att Allmännyttans byggagenda (se länk) lyfter just behovet av en gemensam europeisk byggmarknad.

– Kommitténs förslag är ett steg närmare en gemensam europeisk byggmarknad, vilket är väldigt bra. Vi välkomnar verkligen fler initiativ i frågan, säger Jonas Högset.

Byggregelkommitténs andra förslag är att regeringen ska ge i uppdrag åt Vinnova (Verket för innovationssystem) att från 2019 och under tio år framåt:

  • Samla grupper av beställare för att möjliggöra resurseffektiva byggmaterialval och öka efterfrågan på byggprodukter som har potential att återanvändas och återvinnas.
  • Lämna bidrag till utvecklings- och forskningsstudier i syfte att åstadkomma nära-nollavfallsbyggnader.
  • Sprida information om erfarenheterna från beställargruppernas arbete och utvecklings- och forskningsstudier till andra beställare, arkitekter, tekniska konsulter och övriga relevanta mottagare.

– Det pågår många lovvärda initiativ inom byggsektorn, men det krävs ytterligare drivkrafter, kunskap och sam­verkan för att uppnå resurseffektiva byggmaterialval, säger Anna Sander, utredare i Kommittén för modernare byggregler.

Kommittén för modernare byggregler har i uppdrag att lämna tre betänkanden till Näringsdepartementet. Det första delbetänkandet lämnades i december förra året och handlade om det nuvarande systemet med byggstandardisering. Det andra handlar om miljöpåverkan i byggprocessen är det som just lämnats.

Det sista slutbetänkandet ska lämnas i december 2019 och är en grundlig översyn av byggregelverket och kontrollsystemet.