Kostnadseffektivt att införa individuell mätning

– Ett glädjande besked, det ger allmännyttan klartecken att fortsätta spara energi och bidra till att Sverige når de nationella miljömålen, säger Kurt Eliasson, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO.

Boverket har utrett när det är kostnadseffektivt att införa IMD, individuell mätning och debitering, av värme i flerbostadshus och föreslår nu att fastighetsägare inte ska tvingas införa IMD i lägenheter, därmed kommer värmen som tidigare att ingå i hyran. För bostadsföretagens del innebär verkets förslag att de kan fortsätta satsa på åtgärder som framgångsrikt minskar energianvändningen i hela fastigheten, till exempel isolering och fönsterbyten.

– De allmännyttiga bostadsföretagen är ledande i att spara energi och jag är mycket glad att vi kan fortsätta med energieffektivisering på riktigt istället för att lägga pengar på onödig mätutrusning, säger Kurt Eliasson.

Boverket skriver i rapporten: ”Resultatet från kostnadseffektivitetsberäkningarna visar att en investering i individuell mätning och debitering med radiatormätare eller komfortmätning generellt inte är kostnadseffektivt i befintliga byggnader. Investeringen framstår också som riskfylld.”

SABO har bidragit med fakta

SABO har tillsammans med medlemsföretagen bidragit med fakta om hur IMD av värme fungerar i allmännyttan till Boverkets utredning. Framförallt har det varit viktigt att visa på att IMD av värme inte leder till minskade energikostnader, utan snarare ökar dem. Dessutom har det varit viktigt att tydliggöra den fullständiga kostnadsbilden för IMD av värme, där kostnaden för underhåll av systemet ofta underskattas. Glädjande nog har Boverket i sin rapport tagit till sig av de erfarenheter och synpunkter som SABO och de allmännyttiga bostadsföretagen fört fram.

Exempel på reaktioner från allmännyttiga bostadsföretag

”Nu kan vi fortsätta att fokusera på att lägga våra resurser på åtgärder som verkligen sparar energi. En stor del av vårt bestånd tillhör miljonprogramområdet, där åtgärder på klimatskalet ger betydligt mer än IMD värme.”
Helen Aristondo Magnusson, energicontroller på Eskilstuna Kommunfastigheter AB

”Vi välkomnar Boverkets besked. Nu kan vi fortsätta vår egen plan att spara 15 procent energi till 2020. Det betyder att vi kan satsa på åtgärder som ger effekt på riktigt och inte på dyra mätare som varken gynnar miljön, rättvisan eller ekonomin”
Anna Staxäng, controller och projektledare IMD på Familjebostäder i Göteborg

Fakta

Boverket har på regeringens uppdrag utrett i vilka byggnader det är kostnadseffektivt att installera mätsystem för individuell mätning av värme i lägenheter. För att besvara frågan när individuell mätning av värme i lägenheter är kostnadseffektivt har Boverket räknat på dess kostnader och möjliga intäkter. Resultaten visar att ett krav skulle tvinga fram olönsamma investeringar för de flesta fastighetsägare av flerbostadshus.