I den nya rapporten ”Konkurrensen i Sverige 2018” menar Konkurrensverket att konkurrensen inom bostadsbyggandet är eftersatt.

I verkets undersökning visar det sig att allmännyttiga bostadsföretag och privata byggherrar har liknande problem för att öka sitt bostadsbyggande. De tre största hindren för att allmännyttan ska kunna öka sitt bostadsbyggande är brist på byggbar mark, ineffektiva plan- och byggprocesser samt höga byggpriser.

I rapporten konstaterar Konkurrensverket att även om bostadsbyggandet har ökat de senaste åren så kvarstår problemen. Produktivitetsutvecklingen har varit väsentligt sämre än inom den övriga industrin och SCB visar att byggkostnaderna under längre tid har ökat snabbare än konsumentprisindex.

Ramavtal pressar priserna

Jonas Högset, chef för Fastighet och Boendeenheten på SABO, konstaterar att SABO har lyckats pressa byggpriserna genom Kombohus, ramavtal och samordnad upphandling.

–  Men det är svårt att få byggföretag att gå in i upphandlingar eftersom marknaden är så överhettad. Därför har vi aktivt sökt utländska bolag i Europa med önskan om att de ska delta i upphandlingar till svenska bostadsbyggen, vilket har gett gott resultat. Precis som Konkurrensverket påpekar måste konkurrensen öka genom en breddning av marknaden, säger han.

Kommuner påverkar kostnaderna

Konkurrensverket lyfter även fram att kommunerna spelar en viktig roll för byggandet, eftersom deras agerande i hög grad påverkar byggkostnaderna. Mer effektiv myndighetsutövning och ökat utbud av kommunal men även statlig mark i kombination med effektivare byggprocesser kan bidra till att de positiva effekterna av konkurrens tas till vara.

–  Jag är glad över att SABOs sätt att arbeta lyfts fram som exempel för andra aktörer inom bostadsbranschen. Att börja mäta produktivitet inom bygg- och fastighetssektorn borde ligga högt upp på regeringens bord för att vi ska få en tydligare bild av hur nuläget är, säger Jonas Högset.