EU beslutade förra året om ett direktiv som syftar till att minska kostnaderna för utbyggnad av bredbandsnät. Det fanns ursprungligen en risk att den svenska modellen med så kallad kommunikationsoperatör inte skulle kunna tillämpas.

– Genom påverkansarbete från SABO kan vi nu konstatera att näringsdepartementet nu ställer sig bakom modellen med öppna nät och tjänstekonkurrens vilket är glädjande. SABO ställer sig sedan länge bakom öppna nät med konkurrens, säger Per Holm it-expert på SABO.

I korthet får förslaget olika konsekvenser för bostadsföretag beroende på val av affärsmodell för sina bredbandsnät. Förslaget innebär att bostadsföretag som:

  • Har ett öppet nät med en kommunikationsoperatör undantas från kraven att fysiskt släppa in andra tjänsteleverantörer till byggnaden. För att undantaget ska medges krävs att tillträde till bredbandsnätet för tjänsteleverantörerna sker på skäliga villkor,
  • Upplåter sina byggnaders bredbandsnät till monopolleverantör riskerar att andra tjänsteleverantörer med stöd av den nya lagen under vissa förutsättningar får tillträde till bredbandnätet och därmed hyresgästerna. Under vissa förutsättningar kan även aktörer tvinga till sig rätten att bygga ett nytt parallellt bredbandsnät i byggnaden, och
  • Saknar bredbandsnät i sina byggnader kan bli tvingade att upplåta utrymme i byggnaden till aktör som bygger ut ett bredbandsnät och levererar tjänster till hyresgästerna.

– Det är svårt att se hur marknaden kommer att agera på den potentiella möjligheten att tvinga sig i in i våra byggnader för att leverera tjänster. Lagen kommer potentiellt att få stor påverkan på befintliga monopolavtal, säger Per Holm.

Lagen ställer också krav på att bredbandsnät ska installeras i nya byggnader och även vid större renoveringar.

Näringsdepartementet remitterade promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät den 6 mars. I promemorian lämnas förslag till genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation. Direktivet syftar till att sänka kostnaderna för utbyggnad av nät för såväl fast som trådlöst bredband.

Detta ska åstadkommas genom att befintlig fysisk infrastruktur används för utbyggnad, genom en ökad samordning av bygg- och anläggningsprojekt och genom att byggnader utrustas med infrastruktur för att underlätta installation av bredband.

I promemorian föreslås att det införs en ny lag: Lag om åtgärder för billigare utbyggnad av bredbandsnät. Vidare föreslås ändringar i väglagen, ledningsrättslagen, lagen om elektronisk kommunikation och i PBL.

Lagen föreslås träda i kraft 1 juli 2016.

Mer information
Läs promemorian på regeringen.se
Läs Näringsdepartements pressmeddelande på regeringen.se