Under träffen behandlades flera frågor kring hur allmännyttan ska kunna ge stöd till kommunerna kopplat till anvisningslagen. Den nya lagen medför att 22 000 nyanlända med uppehållstillstånd ska fördelas ut i kommunerna under året.

Läs mer om anvisningslagen på Regeringskansliets hemsida

Nyanländas bostadsbehov
Med stöd av SKLs bostadspolitiska expert, Jan-Ove Östbrink, diskuterades det hur kommunerna påverkas av anvisningslagen. För många är det en ansträngd situation med kraftigt ökat bostadsbehov, även för ensamkommande och självbosatta. Nätverket enades om att det viktigaste som kan göras är att ytterligare öka byggandet samt ha en långsiktig planering. Om bostadsföretagen lägger resurser på tillfälliga lösningar kommer byggandet av vanliga bostäder att minska.

Flera möjliga lösningar presenterades av medlemsföretagen och SABO. Utifrån dessa hoppas man kunna presentera ett antal färdiga lösningar samt en del bra exempel från medlemsföretagen redan under SABOs Fastighetsdagar 1-2 juni i Stockholm.

Bostadsmoduler
Under träffen anordnades även flera studiebesök i Stockholm där Calle Wikerman, Chef fastighetsutveckling på Stockholmshem, visade modulbyggen i olika tappning från Rinkeby i norr till Flemingsberg i söder. Under turen debatterades det flitigt kring moduler, utländska aktörer och byggande på, så kallat, tillfälligt lov. För att höja intresset ytterligare gick Stockholmshem ut med ett pressmeddelande under studiebesöket om att de har genomfört en upphandling av paviljonger för tillfälliga bostäder. Tidigare har Stockholmshem uppgett att det rör sig om upp till 4000 enheter.

Läs mer på Stockholmshems hemsida

Upphandling av modulbyggen
Deltagarna under träffen diskuterade flitigt kring priser, kvalitet, innovativa lösningar och intressanta upphandlingar gällande flyttbara bostadsmoduler. SABO kommer därför bevaka och följa upp de upphandlingar som utförs under året och ser gärna att medlemsföretag som handlar upp produkter inom detta segment hör av sig.

Synergieffekter vid nyproduktion
Bo Nordlund, BREC, gav nätverket en förhandstitt av en vägledning som han tillsammans med Professor Hans Lind tar fram på uppdrag av SABO. Vägledningen avser hur ett bolag systematiskt kan resonera gällande tänkbara synergieffekter vid nyproduktion av bostäder.

Om nätverket Fastighetsutveckling
Målet med nätverket är att de som arbetar i medlemsföretagen ska ha en plattform där de kan mötas och diskutera utmaningar, lösningar och tankar kring Fastighetsutveckling. Frågor inom nyproduktion, renovering och bostadslösningar för nyanlända är aktuella ämnen just nu. Nätverket är öppet för alla medlemsföretag att ansluta sig till löpande.