– Jag är mycket nöjd att vi kan erbjuda det här stödet till våra medlemsföretag, det finns en stor efterfrågan på det. En systematisk hyressättning, där sådant som läge, standard och service påverkar hyresnivåerna, är en viktig del i SABOs arbete för att förbättra hyressättningssystemet. En väl fungerande hyressättning är centralt för hyresrättens framtid, säger Susanna Höglund, chef för Ekonomi och Juridik på SABO.

Att arbeta med hyressättningsmodeller – en handledning för systematisk hyressättning innehåller grundlig och användbar information om hur de lokala parterna ska gå till väga för att ta fram en hållbar hyressättningsmodell.

Utgångspunkten är att de boendes värderingar ska avspegla sig i hyressättningen och påverka hyran i varje enskild lägenhet. Olika hyresnivåer ska kunna motiveras och vara förutsägbara utifrån modellens faktorer, vilket skapar en förutsägbarhet som är bra för alla parter. Med en systematisk hyressättning vet både hyresgäster och fastighetsägare vad som gäller.

Framgångsfaktorer

Handledningen går även igenom vilka grundförutsättningar och framgångsfaktorer som finns i arbetsprocessen och lyfter fram frågor som det är viktigt att de allmännyttiga och privata fastighetsägarna diskuterar tillsammans med hyresgästorganisationen. Exempel på sådana frågor är: Hur stor bör hyresspridningen vara på orten? Hur hanterar modellen och förhandlingsverksamheten enskilda standardhöjningar och nyproduktion?

– Våra erfarenheter visar att på de orter där det finns en systematisk hyressättning underlättar det både de årliga hyresförhandlingarna och övriga hyresförhandlingar, säger Susanna Höglund.