Sveriges bostadspriser bland de högsta

– Hyresrätten är central för en fungerande arbetsmarknad och Sveriges tillväxt. Det blir allt tydligare hur viktigt allmännyttans uppdrag och kombinationen av samhällsnytta och affärsmässiga principer är för att säkerställa bostäder för alla. Sverige behöver fler hyresrätter till rimliga hyror, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.

I rapporten om Sveriges ekonomi som OECD presenterade den 8 februari är bostadsmarknaden central. OECD påpekar att bostadspriserna har skenat och nu är bland de högsta hos OECDs 35 medlemsländer. Samtidigt har hushållens skuldsättning ökat och bristen på bostäder till skäliga priser har försämrat både jämlikheten och rörligheten på arbetsmarknaden. Därför menar OECD att det behövs:

  • Satsningar för att begränsa hushållens skulder, genom att införa ett bolånetak relaterat till hushållens inkomst.
  • En reform av fastighetsskatten för att anpassa skatteuttaget till fastighetsvärdena i kombination med en utfasning av ränteavdraget för bostadslån.
  • Ett ökat samarbete mellan stat och kommun gällande fysisk planering samt förenklade markanvändningsförfaranden.
  • Regellättnad av hyresrätten för att främja en ökad tillgång på hyresbostäder, rörligheten och ett förbättrat utnyttjande av bostadsbeståndet, samtidigt som man upprätthåller skyddet för hyresgäster.

Kapacitetsbrist och höga byggpriser

– Åtgärder mot bristen på konkurrens och arbetskraft inom byggsektorn saknas i OECDs rekommendationer. Kombinationen av kapacitetsbrist och höga byggpriser hindrar Sverige från att lösa bostadsbristen och att tillgodose behovet av hyresrätter. Bland annat behöver små och medelstora byggföretag få möjlighet att utvecklas. De allmännyttiga, kommunala bostadsföretagen får för få anbud när de upphandlar nya bostäder och de kan inte bygga till vilka priser som helst. SABO bidrar på flera sätt till fler prisvärda hyresrätter, bland annat genom våra olika koncept inom Kombohus, säger Anders Nordstrand.

Rapporten i övrigt

I rapporten lyfter OECD fram att Sveriges ekonomi växer sig starkare. Arbetslösheten sjunker och levnadsstandarden är bland den högsta i världen. Inkomstklyftorna i Sverige är bland de minsta inom OECD, men de har ökat sedan 1990-talet. En ökad invandring, inklusive tillströmningen av asylsökanden, har skapat både möjligheter och utmaningar för Sverige. OECD menar att det krävs ytterligare åtgärder för att säkerställa en robust och grön tillväxt för alla.

Vid sidan av bostadsmarknaden lyfter OECD behovet av stötta integrationen av migranter, angripa de ökade inkomstklyftorna och främja jämställdheten.

Här kan du läsa OECDs pressmeddelande och rapport.