– Hyresmarknadskommitténs beslut om att ta in en opartisk ordförande var motiverat i detta ärende. Det var första gången och är ett led i kommitténs utveckling av både sitt arbete och hyresförhandlingssystemet generellt, säger Susanna Höglund, ekonomi- och finanschef på SABO.

Även Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, är nöjd över möjligheten att ta in en ordförande.

– Det visar att kommittén har olika verktyg till sitt förfogande för att avgöra tvister i de fall ledamöterna inte kommer överens. Tillsammans med den opartiska tvistelösningsmodell som finns för presumtionshyror har vi tagit ansvar för ytterligare en del i vårt arbete med regeringsuppdraget att utveckla hyressättningen. Det bästa hade dock varit om de lokala parterna kommit överens, säger han.

Bakgrund till nya arbetssättet

Under våren 2016 gav regeringen Claes Stråth i uppdrag att som förhandlingsledare identifiera eventuella behov och ta fram förslag på hur dagens system för hyressättning kan utvecklas. Till en början deltog hyresmarknadens tre centrala parter – SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen – i samtalen. SABO och Hyresgästföreningen deltog under hela perioden. En av slutsatserna av samtalen var ett uppdrag till parterna att diskutera en oberoende tvistelösning.

Hyresmarknadskommittén, som är de allmännyttiga bostadsbolagens och Hyresgästföreningens tvistlösningsorgan, tog parallellt med detta fram ett 25-punktsprogram för sitt gemensamma utvecklingsarbete. Det har bland annat inneburit en utveckling av tvistelösningsprocessen i enlighet med Stråthsamtalen, och en uppdatering av reglerna för hänskjutande av tvist och arbetsordning för HMK.

Tidigare rådman avgjorde

Uppdateringen av arbetsordningen, som skett under 2018, innebär en möjlighet att ta in en opartisk ordförande om parterna inte kommer överens. Denna möjlighet har nu alltså prövats för första gången.

Detta skedde eftersom Hyresmarknadskommittén vid prövningen av Stockholmsbolagens ärenden inte kunde enas om ett beslut. Thore Brolin, som tidigare varit rådman vid Stockholms tingsrätt, utsågs då av kommittén som opartisk ordförande. Efter en genomgång av ärendena fattade han det beslut som sedan ledde fram till de nya hyresavtalen för de allmännyttiga bolagen.

Överenskommelserna innebär en hyresökning på 1,3 procent för samtliga lägenheter i Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder (inklusive Stadsholmen) från och med januari 2018.