Lägesfaktorn mycket betydelsefull i storstäderna

Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder i Stockholm samt Hyresgästföreningen i Stockholm har skrivit under överenskommelsen. Ett viktigt underlag för den är kunskap om vad stockholmarna värdesätter i sitt boende. Parterna har därför låtit TNS Sifo genomföra en undersökning som visar att närheten till kommunikationer, läget i staden, fastighetens skötsel och den service som bostadsbolaget erbjuder har betydelse för hur hyresgästerna värdesätter sitt boende.

– Det är mycket positivt att allmännyttan och Hyresgästföreningen i Stockholm beslutat sig för att förbättra hyressättningen. Att den fungerar väl är kanske extra viktigt i våra storstäder, inte minst i huvudstaden. Här är till exempel lägesfaktorn än mer betydelsefull jämfört med andra kommuner, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

Parterna är överens om att arbetet med att utveckla Stockholmshyra ska utgå från den svenska lagstiftningen kring hyressättning, vilket innebär besittningsskydd och kollektiva förhandlingar.

– Detta är ett mycket viktigt steg för att säkra hyresrättens framtid och utveckling i Stockholm. Det är viktigt att förutsättningarna är tydliga, både för hyresgäst och hyresvärd, säger Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder och ordförande i det råd som SABO satt samman med uppdrag att förbättra och utveckla hyressättningssystemet.

Modeller för systematisk hyressättning finns i flera kommuner, några exempel är:

  • MKB Fastighets AB i Malmö
  • Vallonbygden i Finspång
  • AB Bostaden i Umeå
  • Skebo i Skellefteå
  • Kristinehamnsbostäder i Kristinehamn
  • KBAB i Köping
  • Helsingborgshem i Helsingborg
  • Sigtunahem i Sigtuna
  • Bostads AB Poseidon i Göteborg
  • LKF i Lund

Även Hyresmarknadskommittén, som består av Hyresgästföreningen och SABO, har tagit beslut som ska förbättra dagens hyressättning i form av ett 25-punktsprogram. HMK tar bland annat fram rekommendationer för till de lokala förhandlingarna i syfte att minimera antalet tvister. Kommittén ska även göra uppföljningar av det årliga arbetet och förbereder sig även för att kunna pröva presumtionshyror.

– Till detta kommer de åtgärder som SABO och Hyresgästföreningen lovade i samband med de samtal som fördes med regeringens förhandlingsledare Claes Stråth i våras. Till exempel har vi satt en tidsgräns på tre månader för hur länge de årliga hyresförhandlingarna får pågå, vilket är mycket viktigt för de allmännyttiga bostadsföretagen och för hyresgästerna. Ingen har nytta av att länge leva i ovisshet om kommande hyresjustering, säger Anders Nordstrand.