I propositionen En enklare planprocess föreslås ett flertal ändringar i plan- och bygglangen (PBL) i syfte att förenkla och effektivisera plan- och bygglovsprocessen. Ändringarna i PBL innebär bland annat att detaljplanekravet begränsas och att det nuvarande förenklade förfarandet för framtagande av detaljplan blir standard.

Särskilda bestämmelser om ett utökat planförfarande ska dock gälla om detaljplanen inte är förenlig med översiktsplanen eller länsstyrelsens uppfattning och om den är av betydande intresse för allmänheten eller kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Kommunens kungörelse av planförslag krävs endast i dessa fall, men ska då ske redan i samrådsskedet.

Detaljplaner ska liksom idag antas av kommunfullmäktige, men fullmäktige får uppdra åt kommunstyrelsen eller byggnadsnämnden att anta en plan som inte är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt.

Möjligheten att ge bygglov för åtgärder som innebär en avvikelse från en detaljplan eller områdesbestämmelser utökas. Vidare införs ett enklare förfarande för att upphäva detaljplaner och för att förlänga genomförandetiden.

Kommuner som avser att ingå exploateringsavtal blir skyldiga att i riktlinjer ange utgångspunkter och mål för sådana avtal. Av dessa ska framgå principer för fördelning av kostnader och intäkter samt vad som i övrigt behövs för att bedöma konsekvenserna av ingångna exploateringsavtal.

Kommuner förbjuds att ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning liksom i andra ärenden enligt PBL och i samband med genomförande av detaljplaner. Med ”egna krav” avses bland annat krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper som går längre än vad som följer av föreskrifter som har meddelats med stöd av PBL.

Detta innebär till exempel att en kommun inte får ställa krav på att en byggnad ska ha en lägre energianvändning än den som anges i Boverkets byggregler. Om en kommun ställer sådana egna krav ska dessa krav vara utan verkan. Om ett villkor är utan verkan eller inte får ytterst prövas av domstol. Bestämmelsen gäller dock inte om kommunen själv är byggherre eller fastighetsägare samt i vissa andra fall.

Regeringen föreslår också att det införs en ny lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar. Med markanvisning avses en överenskommelse mellan en kommun och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst ägt markområde för bebyggande.

Kommuner som genomför markanvisningar ska anta riktlinjer för dessa. De ska innehålla kommunens utgångspunkter och mål för överlåtelser eller upplåtelser av markområden för bebyggande, handläggningsrutiner och grundläggande villkor för markanvisningar samt principer för markprissättning.

Ändringar i PBL och den nya lagen om riktlinjer för kommunala markanvisningar föreslås träda i kraft den 1 januari 2015 med undantag för bestämmelserna om detaljplanekravet och tre följdändringar som föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

Läs propositionen En enklare planprocess här http://www.regeringen.se/content/1/c6/23/60/86/1614df7e.pdf