Regeringen framhåller att ”det är viktigt att hyresmarknadens parter fortsätter arbetet med att åstadkomma ändamålsenliga hyresstrukturer i alla delar av landet. På så vis kan beståndet utnyttjas effektivt och risken minskar för negativa effekter av systemet av det slag som Riksrevisionen lyfter fram”.

Riksdagen har efter diskussion i Civilutskottet beslutat att lägga regeringens skrivelse till handlingarna.

– De lokala parterna arbetar redan med systematisk hyressättning, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

Ett väl fungerande hyresförhandlingssystem är också en förutsättning för att långsiktigt säkra hyresrättens konkurrenskraft och funktion i samhället, framhåller SABO. Marknadens parter behöver därför ta ett gemensamt ansvar för att värna och utveckla hyresrätten för både nuvarande och kommande generationers hyresgäster, understryker organisationen.

Förslag för bättre förhandlingar

Nyligen presenterade SABO positionspapperet Ett hållbart sätt att bestämma hyror genom förhandling, med flera förslag på hur hyresförhandlingssystemet kan förbättras och utvecklas.

Det handlar om att parterna både centralt och lokalt måste påta sig ett gemensamt ansvar för hyresrättens långsiktiga utveckling och konkurrenskraft och om att de tre centrala aktörerna på hyresbostadsmarknaden – Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och SABO – gemensamt behöver utveckla ett opartiskt organ med uppgift att lösa hyrestvister.

– Hyresrätten är viktig för en fungerande bostadsmarknad som ska möta både demografiska förändringar och arbetsmarknadens behov. Jag är glad över de konkreta förslag som vd-gruppen tagit fram och jag hoppas att arbetsgruppens förslag ska genomföras redan i höst. Kollektiva hyresförhandlingar är bra både för hyresvärdar och för hyresgäster. Det är glädjande att vi har konkreta lösningar som pekar ut riktningen för ett hållbart sätt för att bestämma hyror genom förhandling, säger Anders Nordstrand.