Riksrevisionen har studerat effekterna av ett lotteri i Solna där 600 förstahandskontrakt lottades ut åren 2003–2013.

Resultatet visar att de personer som fick en lägenhet efter 3–5 år i genomsnitt hade sänkt sina årsarbetsinkomster med 50 000 kronor, jämfört med de som inte vann. Samtidigt hade flytten en positiv effekt på utbildningsnivån då andelen som tog högskoleexamen ökade med tio procent. Den negativa effekten på inkomst fanns kvar även om hänsyn tas till att de boende påbörjade studier och sänkte sina inkomster på grund av detta, anser Riksrevisionen.

Undersökning välkomnas

Trots att rapporten baseras på en analys av enbart en kommun i Stockholms län, välkomnar SABO att revisionen undersökt delar av hyresmarknaden.

– Det behövs mer forskning om hyresmarknadens funktionssätt och SABO ser gärna fler analyser och att de även då utgår från marknadssituationen i fler delar av landet, säger Anders Nordstrand.

Gemensam handledning

SABO anser att Riksrevisionens rapport tydliggör betydelsen av att hyresmarknadens parter måste arbeta ännu mer med systematisk hyressättning där till exempel läge, standard och service påverkar hyresnivåerna. Tidigare i höst presenterade SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen en gemensam handledning för detta.

– SABO kommer fortsätta stödja våra medlemmar i det arbetet eftersom en väl fungerande hyressättning är centralt för hyresrättens framtid. Våra erfarenheter visar att på de orter där det finns en systematisk hyressättning underlättar det både de årliga hyresförhandlingarna och övriga hyresförhandlingar, säger Anders Nordstrand.

Skydda hyresgästerna

Syftet med bruksvärdessystemet är att skydda hyresgästerna mot oskäliga hyresnivåer genom att hyran kan prövas i jämförelse med andra lägenheter. Bruksvärdessystemet medför också, om det tillämpas enligt syftet, att avkastningen för fastighetsägaren blir mer stabil jämfört med om Sverige skulle ha marknadshyror.

– På så sätt kan hyresrätten, om de förhandlande parterna tar ansvar för systemet, även fungera som en buffert i lågkonjunkturer då bostadsmarknaden i stort brukar få problem, säger Anders Nordstrand.

Läs Riksrevisionens rapport.