Investeringsstöd, ökat bostadsbyggande, energieffektivisering, renovering…

Regeringens budget för 2016 som presenteras idag innehåller bland annat:

  • Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande: 2,2 miljarder kronor år 2016.
  • Stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande: 1,85 miljarder kronor år 2016.
  • Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer: en miljard kronor år 2016.

Nationell pott hos Boverket

När det gäller investeringsstödet till nya hyresrätter och studentbostäder anser SABO att allt investeringsstöd ska hållas samman i en nationell pott hos Boverket och att verket fattar beslut i den ordning som ansökningarna kommer in.

– Om vårt förslag går igenom innebär det att alla ansökningar som uppfyller kraven kommer att beviljas stöd i den turordning som fastighetsägarna ansöker och så länge det finns medel kvar. Dessutom är det mycket viktigt att stödet utformas så att byggpriserna fortsätter pressas och leder till bostäder med rimliga hyror, säger Kurt Eliasson.

Möjligt söka stöd för föroreningsskador

Stödet till kommunerna för att öka bostadsbyggandet ska enligt regeringen premiera ett förändrat arbetssätt i kommunerna men under 2016 kommer medel fördelas baserat på faktiskt bostadsbyggande. Regeringen aviserar att man ”i närtid” ska presentera en modell för hur stödet ska fördelas efter 2016. Kommunerna föreslås också kunna söka statligt stöd för åtgärder för att avhjälpa föroreningsskador på mark där det finns förutsättningar för bostadsbyggande.

Ökad renoveringstakt hos Allmännyttan

Regeringens stöd till energieffektiviseringar och renoveringar är avsett för åtgärder i områden med socioekonomiska utmaningar.

– De senaste åren har de allmännyttiga bostadsföretagen ökat renoveringstakten, nu är vi uppe i cirka 15 000 lägenheter per år. Förra året lade SABOs medlemsföretag totalt 15 miljarder kronor på renoveringar. Därför är det viktigt att regeringens föreslagna stöd utformas så att det går till fastighetsägare som vill fortsätta sitt goda arbete men inte får ihop ekonomin för vissa åtgärder i samband med renovering, säger Kurt Eliasson.