I upphandlingen som genomfördes 2012 bjöds entreprenörerna in att lämna pris på renoveringar av delar av Vivalla. Det ställdes även krav på att den entreprenör som vann upphandlingen även skulle driva ett arbetsmarknadsprojekt. Skanska vann upphandlingen och tillsammans med ÖBO och Arbetsförmedlingen började de senare genomföra ”boendebyggarprojektet” som fortfarande pågår.

Målet med projektet är att de som ingår:

  • Får visa upp sig själv och sina färdigheter
  • Skaffa ett kontaktnät
  • Skaffa arbetslivserfarenhet
  • Bli motiverad att skaffa sig/uppdatera en utbildning

När halva projekttiden gått, hösten 2015, hade 50 personer fått praktik i projektet. Av dem hade fjorton gått vidare och blivit anställda hos Skanska eller deras underentreprenörer. Ytterligare nio hade fått annat jobb. Rapportförfattarna antar, försiktigt, att fyra av dessa, knappa hälften, fick jobben via ”Boendebyggarna”. Sammantaget innebär detta att ca 36 procent av deltagarna fått jobb genom projektet.

Kostnaderna för projektet har hittills uppgått till ca 3,5 miljoner kronor. Av dessa har ÖBO betalat 1,2 och Arbetsförmedlingen ca 2,3. Pengar som till stor del består av kostnader som Arbetsförmedlingen hade haft även utan projektet.

När författarna till rapporten räknar på vinsterna av att 18 personer går från arbetslöshet till arbete ser de att vinsten redan efter två år är 11 miljoner kronor. Om de räknar på längre sikt blir vinsterna ännu större. Efter fyra år skulle vinsten uppgå till 31 miljoner.

Förutom de ekonomiska fördelarna finns flera indirekta vinster. Samhällsklimatet förändras och stoltheten i företagen ökar.

När den ena rapportförfattaren, Ingvar Nilsson blir tillfrågad av branschtidningen Byggindustrin varför inte fler arbetar med sociala krav vid upphandlingar svarar han: ”Kommunerna har svårt att hålla det långsiktiga perspektiv som krävs för att se de stora vinsterna. Dessutom kommer vinsten inte nödvändigtvis till samma delbudget som investeringen gjordes från. Det är strukturella och byråkratiska hinder”.

Läs hela rapporten här

Läs en populärversion av rapporten här