”Utredningen ställer land mot stad”

2015 års postlagutredning har haft regeringens uppdrag att kartlägga och göra en samhällsekonomisk analys av postmarknaden och digitaliseringens effekter på den. Utredningen har inte haft i uppdrag att se över frågan om utdelning av post i postboxar (fastighetsboxar). Men inom ramen för den samhällsekonomiska analysen har utredningen ändå valt att tänja på sina direktiv och ta upp frågan om utdelning i postboxar. Den lämnar även förslag till författningsändringar på området.

Mot bakgrund av den minskade postmängden ställer utredningen frågan: Ska boende på gles- och landsbygd få längre avstånd till postlåda eller lådsamling eller kan de i flerfamiljshus hämta sin post i entrén i stället? Utifrån en förenklad samhällsekonomisk analys besvaras frågan med att de som bor i flerfamiljshus gott kan hämta sin post i entrén. Fastighetsägarens kostnader för att köpa, installera och underhålla postboxanläggningar lyser dock med sin frånvaro i den samhällsekonomiska analysen.

– Vi reagerar starkt emot detta. Utredningen ställer land mot stad, eller snarare människor i glesbygd mot människor som bor i flerbostadshus, säger Jörgen Mark-Nielsen, utredningsansvarig på SABO. Ett sådant förhållningssätt är knappast förenligt med den socialt och ekonomiskt hållbara utveckling som vi eftersträvar i Sverige.

Idag får Post- och telestyrelsen (PTS) endast lämna allmänna råd om utdelning av post. Men utredningen föreslår förändringar i postlagen och postförordningen vilka ger PTS rätt att meddela bindande föreskrifter om villkor för utdelning. Förändringarna syftar uttryckligen till att göra det möjligt för PTS att tvinga ägare av flerbostadshus att bekosta och installera boxanläggningar.

Postlagen

I postlagen sägs idag att en väl fungerande samhällsomfattande posttjänst av god kvalitet ska finnas tillgänglig för alla användare.

– Om det finns en politisk vilja att upprätthålla denna ambition, men det inte är ekonomiskt möjligt inom nuvarande ramar, så behöver dessa naturligtvis förändras, säger Jörgen Mark-Nielsen. Det kan till exempel ske genom att portot höjs eller att det utgår en ekonomisk kompensation för att tillhandahålla posttjänster i glesbygd. Det är inte rimligt att det sker genom tvingande bestämmelser som i slutändan faller ut som kostnader vilka enbart drabbar hyresgäster och bostadsrättsinnehavare som bor i flerbostadshus.

SABOS tar själv initiativ till remissyttrande

Postlagsutredningens betänkande har inte remitterats till någon organisation som företräder fastighetsägare, trots att SABOs medlemsföretag skulle påverkas mycket om förslaget blir verklighet. Eftersom frågan är viktig för de allmännyttiga bostadsföretagen har SABO valt att ändå lämna ett remissyttrande.

Läs SABOs remissyttrande, nedan.

Läs Postlagsutredningens betänkande

Ta del av bostadsbranschens gemensamma information om postboxar