Vi jämför hyresgästernas hyresbetalningar med småhusägarnas och bostadsrättsinnehavarnas utgifter. Resultatet är tydligt:

Kostnaden för en nybyggd hyresrätt är 2 000 kronor högre per månad jämfört med ett nybyggt småhus med äganderätt eller en bostadsrätt. Även när jämförelsen görs på en äldre bostad landar skillnaden på cirka 2 000 kronor. Den viktigaste förklaringen är privatpersoners avdragsrätt för ränteutgifter, men förändringarna i fastighetsbeskattningen har också betydelse när det gäller det äldre beståndet.

Gemensamt förslag till skattereform

Trepartens gemensamma förslag till skattereform innebär flera förändringar.

1. Slopad fastighetsskatt

Fastighetsföretagen betalar idag skatt på både den vinst som uppstår och för själva ägandet av fastigheten. SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen vill ta bort dubbelbeskattningen genom att slopa fastighetsskatten på hyresrätter.

2. Införandet av skattefria underhållsfonder

Kostnaderna för fastigheternas underhåll kan variera stort över åren, samtidigt som hyresnivån bör hållas jämn. I hyresrätten beskattas allt sparande till framtida underhåll med 26,3 procent. Vi föreslår att man inför skattefria underhållsfonder för hyresrätter så att framtida kostnader och löpande intäkter matchas. Alternativet till det är en ändring av Skatteverkets allmänna råd om värdeminskningsavdrag som idag inte stämmer överens med den ekonomiska livslängden för byggnader.

3. Införandet av låg moms på hyran

Fastighetsägare betalar moms på i princip alla varor och tjänster. Vi föreslår att hyrorna också beläggs med en låg moms. Det stämmer väl överens med grundtanken att momsen ska betalas av slutanvändaren. Som medlem i EU kan inte Sverige ensidigt besluta om detta, men vi arbetar för en förändring. I  avvaktan på ett beslut föreslår SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen ROT-stöd för hyresrätten med 50 procent av utgifterna för arbeten.

Kurt Eliasson, VD för SABO, kommenterar rapporten och förslaget till skattereform:
– Jag är mycket nöjd över att vi inom Treparten tillsammans kan presentera väl förankrade och konkreta åtgärder för att minska den ekonomiska obalansen mellan hyresrätt, villa och bostadsrätt. Det är en grundförutsättning för en väl fungerande bostadsmarknad i Sverige.

– De stora skillnaderna i ekonomiska villkor är inte acceptabla. Om det ska bli möjligt att bygga nytt till rimliga hyror måste de ekonomiska villkoren förändras.

– Ett ROT-stöd skulle underlätta renoveringarna av miljonprogramsområdena. Det ska vara max 50 000 kronor per lägenhet och år och endast gälla hus som är äldre än fem år. Självklart ska även bostadsrättsföreningar få möjlighet till samma stöd. Vi är inte ute efter några favörer, utan vill ha skatteregler som skapar balans mellan upplåtelseformerna. Vår analys visar att vi är långt från en sådan balans idag.