Finansiering och risker
1 deltagare
- +
= 4 600 kr / 6 500 kr
(priser exkl moms)
Anmälan
Få platser kvar

Oavsett om man lånar av Kommuninvest eller banker påverkas ränteutgifter av långivarens egna lånesituation och marknadsräntornas utveckling.

Första steget i Sveriges Allmännyttas Finansutbildning riktar sig till dig som är ny inom finansområdet eller för dig som behöver uppdatera dina kunskaper. Här får du praktisk kunskap och de verktyg du behöver för att kunna sköta finansieringen i ett fastighetsbolag.

Under det första steget studerar vi olika finansieringskällor och finansiella risker. Minusränta, Basel 3 och 4 och annan lagstiftning är bara några exempel som fördyrar och försvårar upplåningen. Med negativa räntor är det mycket viktigt att vara extra uppmärksam eftersom bankerna hanterar detta olika.

Vi kommer även att ta upp vad som är viktigt att tänka på vid jämförelse av offerter vid låneförfrågan. Dessutom kommer vi att gå igenom olika räntebegrepp, viktig terminologi och vad som styr marknadsräntornas riktning.

Case

Ett bostadsbolag och en kommun med internbank kommer att utgöra konkreta exempel när vi analyserar hur de arbetar med sina finansiella risker.

Sveriges Allmännyttas finansutbildning

Steg 2 – Ränteriskhantering på olika sätt, då fördjupar vi oss i hur vi kan arbeta aktivt med ränterisken i praktiken. Steg 2 i utbildningen ligger dagen efter steg 1 för att du ska kunna medverka på båda vid samma tillfälle, om du önskar det.

Fnansutbildningen är uppdelad i två steg för att du ska kunna anpassa den efter din kunskap och de utmaningar du står inför. I tider när många bostadsbolag behöver bygga och låna pengar är det extra viktigt att hålla koll på finanserna. För vad händer om räntan stiger samtidigt som lånestocken behöver expanderas kraftigt?

Praktisk information

Datum och plats
9 april i Stockholm
SABO, Drottninggatan 29
Visa på karta
Pris
4 600 kronor för medlem
6 500 kronor för övriga
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 27 mars
Boende
Försäkra dig om hotellrum i god tid SABO ombesörjer inte rumsbokning.
Vad ingår
I avgiften ingår kaffe och lunch samt dokumentation.

Medverkande

Heléne Rasmussen Anderberg
Heléne har 20 års arbetslivserfarenhet från bankbranschen och tradingverksamhet.Sedan 2009 har hon eget företag och bedriver finansiell utbildningsverksamhet för banker, börsnoterade och onoterade bolag och den offentliga sektorn.
Maria Gabrielsson
Arbetar sedan hösten 2009 på Sveriges Allmännytta med allt som rör finansiering av kommunala fastighetsbolag.Har tidigare arbetat på Stockholmshem i 13 år som finanschef.
Skriv ut programmet
Finansiering och risker
Dag 1 – 9 april
09:00
Kaffe och smörgås
09:30
Finanskrisen och dess påverkan på Sverige
10:00
Vad är räntemarknaden och olika finansieringskällor?
10:45
Paus
11:00
Vad innebär olika finansiella risker och olika räntebegrepp?
12:15
Lunch
13:15
Bilaterala banklån och utvärdering av offerter

Hur går offertförfrågan till? Vad skall man tänka på?

Praktisk övning.

14:15
Kaffe
14:30
Praktikfall med inblick i policyfrågor och riskhantering
15:30
Marknadsräntorna styr ränteutgifterna

På vilket sätt och vad styr marknadsräntornas riktning?

16:30
Summering med frågestund
17:00
Avslut

Rekommenderade hotell

Scandic Downtown Camper

Sveriges Allmännytta har avtal med detta hotell vilket innebär ett förmånligt fast pris på hotellrum. Hotellet ligger mycket nära vårt kontor.

Vid anmälan till en utbildning eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

 

Freys Hotel

Sveriges Allmännytta har avtal med Freys Hotel vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en utbildning eller konferens får du bokningsinformation med bokningskoder av oss på Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

 

Elite Hotel Adlon

Sveriges Allmännytta har avtal med Elite hotellen vilket ger en något lägre kostnad.

Vid anmälan till en utbildning eller konferens får man bokningsinformation med bokningskoder av Sveriges Allmännytta i bekräftelsen.

 

Kontakt

placeholder+image
Maria Gabrielsson
Maria Gabrielsson är expert på finansiering.
placeholder+image
Pernilla Liljestrand
Pernilla Liljestrand är projektledare för utbildningar, evenemang och konferenser.

Relaterade utbildningar