Ränteriskhantering på olika sätt
Stockholm 10 april 2019
1 deltagare
- +
= 4 600 kr / 6 500 kr
(priser exkl moms)
Anmälan
Senast 12 mars

Många bostadsföretag står inför enorma investeringar de kommande åren vilket gör att hanteringen av ränterisken blir en mycket viktig strategisk fråga. Här djupdyker vi i effekterna av stigande och sjunkande räntor.

Oavsett hur det aktuella ränteläget ser ut och vilken räntetro du har så behövs en strategi för ränteriskhanteringen. Ränteswappar och räntetak kan vara en del av er strategi men hur fungerar det i praktiken? Hur gör andra? Du behöver fundera på vilken ränterisk bolaget kan ta när ett lån ska tas upp eller omsättas.

Uppgång och nedgång

Vid en ränteuppgång kan vi skydda oss mot en räntehöjning och vid en räntenedgång vill vi gärna vara flexibla och få en lägre räntekostnad. Tyvärr medför minusräntor flera oönskade effekter om man har rörlig ränta. Det beror på att de traditionella verktygen som normalt skyddar mot ränterisk inte längre fungerar. Under utbildningen kommer vi att reda ut hur detta hänger ihop.

Case

Du lär dig om ränteswappar, räntetak, räntegolv och dess fördelar och nackdelar. Dessutom kommer vi se på hur dessa fungerar under normala ränteförhållanden och hur de fungerar i dagens räntemiljö med negativa räntor. Praktikfallen från utbildningens första steg återkommer även i steg 2 och vi kommer att se på hur de väljer att hantera sin ränterisk.

SABOs finansutbildning steg 2 ligger dagen efter steg 1 Finansiering och risker för att du ska kunna gå båda stegen vid samma tillfälle, om du önskar. Du kommer att få mycket bra förutsättningar för att kunna arbeta med aktiv skuldförvaltning. Det är särskilt angeläget när ni ska utöka lånestocken till följd av ökade kostnader för nyproduktion och renovering.

Steg 3 – Kapitalmarknadsfinansiering, allt fler låntagare vill ha flera finansieringskällor och motparter för att minska refinansieringsrisken. Under dagen går vi igenom banklån, direktlån och lån via kapitalmarknaden. Genom att ge ut egna certifikat och obligationer på kapitalmarknaden kan man idag erhålla mycket attraktiva villkor. Vi kommer fördjupa oss i emissionsprocessen och vad som krävs före och hur man vårdar sitt låneprogram när det väl är på plats.

SABOs finansutbildning är uppdelad i tre steg för att du ska kunna anpassa den efter din kunskap och de utmaningar du står inför. I tider när många bostadsbolag behöver bygga och låna pengar är det extra viktigt att hålla koll på finanserna. För vad händer om räntan stiger samtidigt som lånestocken behöver expanderas kraftigt?

 

 

Praktisk information

Datum och plats
21 mars i Stockholm
SABO, Drottninggatan 29
Visa på karta
Pris
4 600 kronor för medlem
6 500 kronor för övriga
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 12 mars
Boende
Försäkra dig om hotellrum i god tid SABO ombesörjer inte rumsbokning.
Vad ingår
I avgiften ingår kaffe, lunch och dokumentation.

Medverkande

Heléne Rasmussen Anderberg
Heléne har 20 års arbetslivserfarenhet från bankbranschen och tradingverksamhet.Sedan 2009 har hon eget företag och bedriver finansiell utbildningsverksamhet för banker, börsnoterade och onoterade bolag och den offentliga sektorn.
Skriv ut programmet
Ränteriskhantering på olika sätt
Dag 1 – 21 mars
09:00
Samling med kaffe och smörgås
09:15
Vad innebär ränterisk i olika sammanhang?

Olika räntebegrepp och olika ränterisk för olika räntebindningstider

10:30
Bensträckare
10:45
Hur binder man ränta med ränteswap? Risker med swap?

Exempel både med positiv STIBOR och med negativ STIBOR

12:00
Lunch
13:00
Hur fungerar räntetak och räntegolv?
14:15
Kaffe
14:45
Praktikfall med inblick i policy för ränteriskhantering

Fördjupning av praktikfallen i steg 1 (Finansiering och risker)

16:00
Uppsummering med frågestund
16:30
Avslut

Rekommenderade hotell

Scandic Downtown Camper

Mitt i Stockholm, där storstadens hjärta bultar som allra hårdast, har Scandic öppnat ett nytt signaturhotell för urbana upptäckare. Downtown Camper har promenadavstånd till Centralstationen men även till shopping, restauranger, utflykter, parker och kulturevenemang. Detta är den ultimata basen för upptäcktsresan i storstaden.

Besök deras hemsida.

Visa karta.

Freys Hotel

Välkommen till Freys Hotel, ett charmigt familjeägt hotell. Vårt flaggskepp, med 127 personligt inredda rum har ett fantastiskt läge i hjärtat av Stockholm nära Centralstationen. Ett perfekt utgångsläge för din Stockholmsvistelse! Miljömärkt hotell med Green Key.

Besök deras hemsida.

Visa karta.

Elite Hotel Adlon

Elite Hotel Adlon är beläget på Vasagatan i centrala Stockholm. Byggnaden är i nyklassicistisk stil och härstammar från år 1884. Det anrika hotellet rymmer i dag 111 hotellrum, tre välutrustade mötesrum samt den trevliga restaurangen Kött- & Fiskbaren. Snett över gatan hittar ni även gastropuben The Bishops Arms. Här bor du på bästa läge med ett bekvämt gångavstånd till Stockholms centralstation och Arlanda Express.

Besök deras hemsida.

Visa karta.

Scandic Grand Central

Hotell Scandic Grand Central är ett trendigt och modernt hotell i centrala Stockholm med närhet till shopping, restauranger och kommunikation via Stockholm Centralstation. Centralt placerad i korsningen Kungsgatan-Vasagatan ligger hotell Scandic Grand Central i en klassisk byggnad med imponerande 130 år på nacken. Lokaltrafik med tåg, tunnelbana, buss samt Arlanda Express finns nära till hands men för dig som önskar upptäcka stan till fots har du shopping, restauranger och nöjesliv bara runt hörnet. I hotellobbyn kan du sjunka ned i en av våra sköna fåtöljer med en drink eller koppla upp din laptop med fritt wi-fi. Varför inte njuta av god mat i bistrodelen som även erbjuder livemusik. Svanenmärkt.

Besök deras hemsida.

Visa karta.

Hotel C Stockholm

Vem du än är och vad som än för dig till Stockholm – ditt hotellrum är ditt tillfälliga hem. Vårt hotell, precis som ett hem, är personligt och utstrålar värme och trygghet. Våra 367 hotellrum är rökfria och väl genomtänkta med noga utvalda material, färger och utrustning. Personalen finns här för dig, med kunskap om sin stad och ett äkta engagemang. Du bokar enkelt ditt hotellrum online och det är även här du hittar våra bästa priser och kampanjer.

Besök deras hemsida.

Visa karta.

Scandic Continental

Från Scandic Continental har du det mest centrala läget i Stockholm, nära till både kultur, shopping och nöjen. Det är ett utmärkt utgångsläge om du ska upptäcka populära attraktioner med gångavstånd till Gamla stan, Kungliga Operan, Stadshuset och Slottet. Kommunikationsmöjligheterna är mycket goda med sitt läge mitt emot Stockholms Centralstation och med möjlighet att nå flygbussar, tåg och tunnelbana direkt från lobbyn. Entré från T-centralen och Vasagatan.

Besök deras hemsida.

Visa karta.

Nordic Light Hotel

Nordic Light Hotel ligger bara några steg från Centralstationen i Stockholm och har 175 hotellrum. Gratis wifi och en stor frukost med hemgjorda marmelader, nygräddade våfflor och till största del ekologiska ingredienser ingår alltid när du bor hos oss. Hotellet är medlem i Design Hotels™ och präglas av ljusets, konstens och människornas skiftningar och nyanser. Läget är svårslaget invid kommunikationer som Arlanda Express, shopping, krogar och stadens pulserande hjärta. The Crooked Leg, hotellets egen restaurang och bar, erbjuder utsökta drinkar, rak och ärlig mat samt en dekadent brunch på helgerna. Hotellobbyn är en kreativ plats där skön musik möter utvalda arbetande konstnärer och där avslappnade affärsmöten blandas med gäster från hela världen.

Besök deras hemsida.

Visa karta.

Kontakt

placeholder+image
Maria Gabrielsson
Maria Gabrielsson är expert på finansiering.
placeholder+image
Pernilla Liljestrand
Pernilla Liljestrand är projektledare för utbildningar, evenemang och konferenser.

Relaterade utbildningar