SABOs Lokaldag
1 deltagare
- +
= 4 400 kr / 6 600 kr
(priser exkl moms)
Anmälan
Senast 6 april

Allt fler SABO-företag tar över ansvaret för kommunens lokaler. Det kan ge många fördelar men innebär också stora utmaningar. Vad är viktigt för att lyckas och vad kan du lära av andra? Välkommen till en dag med erfarenhetsutbyte och ny kunskap i centrum!

Ny mötesplats för erfarenhetsutbyte

Många ser vinsterna med att samordna drift och förvaltning av bostäder med skolor, äldreboenden och andra typer av lokaler i kommunen. Ansvaret läggs ofta på det kommunala bostadsföretaget eller i ett separat bolag med gemensamma funktioner. Det kan både handla om ägande och renodlad förvaltning. För att öka kunskapsnivån, ge dig bättre förutsättningar att jobba med lokaler och skapa en arena för erfarenhetsutbyte bjuder SABO nu till en ny mötesplats den 23 april.

Få verktyg för bättre samverkan och ägardialog

Dagen vänder sig till dig som ansvarar för lokaler, oavsett om du arbetar som vd, lokalhyreschef, förvaltare för lokaler eller har en liknande yrkesroll. Under dagen varvas korta föreläsningar med diskussioner. Du får höra hur andra mindre och stora företag hanterar sina uppdrag och samverkar med ägaren som i praktiken ofta även är en betydande hyresgäst.

Översiktsplanering och tydliga avtal

Fokus i flera år har varit att bygga bostäder men det behövs mer för att få ett välfungerande samhälle. Under dagen får du inspiration och del av erfarenheter inom översiktsplanering med de senaste detaljplanerna i Stockholm som utgångspunkt. Vi går också in på de juridiska aspekterna för lokaler och vikten av tydliga avtal inom ramen för branschregelverket Aff för att lyckas i arbetet.

Välkommen till en dag med ny inspiration och ökad kunskap till direkt nytta i ditt arbete med lokaler.

Praktisk information

Datum och plats
23 april i Stockholm
Scandic Continental, Vasagatan 22
Visa på karta
Pris
4 400 kronor för medlem
6 600 kronor för övriga
Sista anmälningsdag
Anmäl dig senast 6 april
Boende
Försäkra dig om hotellrum i god tid SABO ombesörjer inte rumsbokning.
Vad ingår
I avgiften ingår kaffe, lunch och dokumentation.

Medverkande

Niklas Svensson
Claes Magnusson
Lars Matton
Lars arbetar sedan 2010 som jurist på SABO och med de flesta juridiska frågor som ett allmännyttigt bostadsföretag kommer i kontakt med. Han har tidigare bl.a. arbetat som advokat på en affärsjuridisk advokatbyrå.
Oscar Fex
Stefan Kristensson
Helén Örtegren
Lars Keyser
Anna Cedvén
Skriv ut programmet
SABOs Lokaldag
Dag 1 – 23 april
09:00
Kaffe och smörgås
09:30
Välkommen

Presentation och diskussion i grupper om aktuella utmaningar

10:00
En växande stad är mer än bara bostäder

För att ett samhälle ska kunna möta invånarnas behov behövs en blandning av bostäder, lokaler och samhällsfastigheter. Dagen inleds av den tidigare biträdande stadsbyggnadsdirektören i Stockholms stad som har haft ansvaret för de senaste översiktsplanerna. Hur kan vi hantera dagens utmaningar med ökat bostadsbyggande och samtidigt utveckla alla de funktioner som krävs för en fungerande stad?

Niklas Svensson, utvecklings- och marknadsansvarig stadsbyggnad, White arkitekter
11:00
Långsiktig strategisk lokalförsörjning – så jobbar SISAB

Att bygga och underhålla skolor kräver ett långsiktigt arbete. I Stockholm äger och förvaltar samma bolag 1,8 miljoner kvadratmeter, SISAB berättar om hur de kommer in i tidigt i processerna när ett bostadsområde utvecklas. Samarbetet med ägaren och tydliga processer är avgörande men också affärsplaner och utvecklingsplaner på fastighetsnivå. Du får del av företagets systematiska arbete till nytta på din hemmaplan.

Claes Magnusson, vd, SISAB
11:30
Hyresavtal – likheter och skillnader

Relationen med hyresgästerna skiljer sig på många sätt beroende på upplåtelseform. Du får en kort genomgång av gränsdragningen mellan lokalhyresavtal, blockhyresavtal och vanligt bostadshyresavtal till nytta i din vardag.

Lars Matton, Jurist, SABO
12:00
Lunch
13:00
Hur lyckas med samverkan & ägardialog?

Att på ett effektivt och strategiskt tillfredsställa kommunens behov av lokaler är en utmaning för många företag. Under det här passet får du höra om konkreta exempel på fungerande arbetssätt. Micasa berättar om hur de hanterar relationen med staden som ägare och samtidigt betydande hyresgäst. Ägaren ger sin syn på samarbetet och vikten av flexibilitet för att hantera samhällets olika behov över tid. Du får också inblick i avtal, fastighetsstrategier och aktuella utmaningar.

Oscar Fex, ekonomichef, Micasa Fastigheter i Stockholm ABStefan Kristensson, lokalstrateg, Stockholms stad
13:45
SKL om ägarstyrning och aktuella fastighetsrelaterade frågor

SKL:s uppgift är att stödja och bidra till att utveckla kommuner, landsting och regioners verksamhet. Ta del av hur de arbetar med ägarstyrning av bl.a. fastighetsbolag, deras aktuella utvecklingsprojekt och frågor gällande kommunernas fastigheter. Har du frågor om SKLs arbete? Skicka dem till helen.ortegren@skl.se innan 13 april så blir de besvarade under dagen.

Helén Örtegren, strateg fastigheter, Sveriges Kommuner och Landsting SKL
14:15
Kaffe
14:50
Förtroende, förståelse & samsyn – lärdomar från Strängnäs

2005 samlades kommunens alla lokaler i det nybildade moderbolaget Strängnäs Fastighets AB som fick samma styrelse som bostadsbolaget. Företagen har samma vd och delar de flesta centrala funktionerna. Ta del av hur utmaningar har hanterats, vikten av ett tydligt ramavtal med kommunen och hur de har arbetat för att uppnå samsyn och skapa förtroende med ägaren.

Lars Keyser, vd Strängnäs Fastighets AB och Strängnäs Bostads AB
15:25
Tydliga avtal inom drift & förvaltningstjänster – lyckas med Aff

Branschregelverket Aff underlättar avtal för tjänsteleveranser med fokus på drift och förvaltning. Under det här passet får du kunskap om förutsättningarna för att skapa bra avtal som faktiskt fungerar. Vad behöver du tänka på och hur undviker ni de vanligaste fällorna? Aff ger dig också stöd för ”interna” avtal. Du får lära dig om skillnaderna mot avtal med en extern part och hur ni kan göra för att lyckas.

Anna Cedvén, konsult, arbetar åt Aff Forum, bl.a. som ordförande i ABFF-utskottet
16:00
Summering
16:10
Avslut

Rekommenderade hotell

Scandic Downtown Camper

Mitt i Stockholm, där storstadens hjärta bultar som allra hårdast, har Scandic öppnat ett nytt signaturhotell för urbana upptäckare. Downtown Camper har promenadavstånd till Centralstationen men även till shopping, restauranger, utflykter, parker och kulturevenemang. Detta är den ultimata basen för upptäcktsresan i storstaden.

Besök deras hemsida.

Visa karta.

Freys Hotel

Välkommen till Freys Hotel, ett charmigt familjeägt hotell. Vårt flaggskepp, med 127 personligt inredda rum har ett fantastiskt läge i hjärtat av Stockholm nära Centralstationen. Ett perfekt utgångsläge för din Stockholmsvistelse! Miljömärkt hotell med Green Key.

Besök deras hemsida.

Visa karta.

Elite Hotel Adlon

Elite Hotel Adlon är beläget på Vasagatan i centrala Stockholm. Byggnaden är i nyklassicistisk stil och härstammar från år 1884. Det anrika hotellet rymmer i dag 111 hotellrum, tre välutrustade mötesrum samt den trevliga restaurangen Kött- & Fiskbaren. Snett över gatan hittar ni även gastropuben The Bishops Arms. Här bor du på bästa läge med ett bekvämt gångavstånd till Stockholms centralstation och Arlanda Express.

Besök deras hemsida.

Visa karta.

Scandic Continental

Från Scandic Continental har du det mest centrala läget i Stockholm, nära till både kultur, shopping och nöjen. Det är ett utmärkt utgångsläge om du ska upptäcka populära attraktioner med gångavstånd till Gamla stan, Kungliga Operan, Stadshuset och Slottet. Kommunikationsmöjligheterna är mycket goda med sitt läge mitt emot Stockholms Centralstation och med möjlighet att nå flygbussar, tåg och tunnelbana direkt från lobbyn. Entré från T-centralen och Vasagatan.

Besök deras hemsida.

Visa karta.

Kontakt

placeholder+image
Fredrik Bauer
Fredrik Bauer är projektledare för utbildningar, evenemang och konferenser, moderator och facilitator.
placeholder+image
Pernilla Liljestrand
Pernilla Liljestrand är projektledare för utbildningar, evenemang och konferenser.

Relaterade utbildningar