Den 23 augusti överlämnades utredningen Ett snabbare byggande, av den särskilda utredaren Nooshi Dadgostar.

Utredningens uppdrag var att kartlägga och analysera kommunernas möjliga verktyg för att se till att byggrätter som tillskapas i detaljplaner tas i anspråk. Utredningen har utifrån analysen identifierat områden där kommunernas möjligheter att snabba på byggandet kan förstärkas genom vissa förändringar av lagstiftningen.

De förändringar som utredaren föreslår gäller genomförandetid, exploateringsavtal, expropriation, inlösen, förköpslagen och uppföljning av detaljplanen.

Utredaren föreslår att kommuner ska bedriva en långsiktig markpolitik genom att förvärva mark för bostäder. En möjlighet till en kortare genomförandetid för områden med enklare planförutsättningar föreslås också, från 5 år till 3 år.

– I dag finns flera års bostadsproduktion i detaljplanerad mark och många fastighetsutvecklare äger dessutom mycket egen mark. Trots det bebyggs inte marken i den takt som det skulle kunna göras, kommenterar Nooshi Dadgostar.

Lösa in mark

För att, enligt utredningens uppdrag, vässa kommunernas verktyg för att snabba på byggandet föreslår utredaren också att de så kallade exploatörsbestämmelserna återinförs. Detta skulle, efter beslut från länsstyrelsen, ge kommunerna rätt att utan ersättning lösa in mark för allmänna platser eller byggnader för vård, skola och omsorg.

Ett sådant beslut förutsätter att marken behövs för en ändamålsenlig användning av området. Motivet är att genomförandet av detaljplaner fördröjs av att behovet av exempelvis skolor inte kan tillgodoses.

–  Det finns situationer där det mest lönsamma för fastighetsutvecklaren är att skjuta upp hela eller delar av ett projekt och då försenas byggandet. För oss är det viktigt att stärka kommunens inflytande över hur snabbt mark ska bebyggas, säger Nooshi Dadgostar.

Tillåta tidsplaner

Utredaren föreslår också att exploateringsavtal åter ska kunna innehålla överenskommelser om att byggherren ska finansiera byggnadsverk för skola, vård och omsorg som kommunen ska tillhandahålla. Förslaget jämställer skola, vård och omsorg med annan infrastruktur som behövs för områdets ändamålsenliga användning.

Därutöver förelås en reglering som tillåter överenskommelser om tidsplaner för bebyggelse i exploateringsavtalet, alltså att avtala om när bebyggelsen ska vara färdig och att exempelvis vite annars skulle behöva betalas.

Kommunal förköpslag

Boverket får i uppdrag att utreda införandet av en kommunal förköpslag, som ska underlätta bostadsbyggande och tätortsutveckling i kommunerna.

Boverket bör enligt utredaren även ges i uppdrag att samla in uppgifter från kommuner om hur många möjliga bostäder som finns i detaljplaner som vunnit laga kraft. Boverket tillsammans med Lantmäteriet föreslås också få i uppdrag att utreda hur antalet byggrätter kan tillgängliggöras i en digital planprocess.

Susanna Höglund, chef för ekonomi- och juridikenheten på SABO, har deltagit som expert i utredningen.